3.7.00 - (0)
Afgelopen weekend is Slam FM officieel van start gegaan als het 100% pure dance radiostation van Nederland. Voorheen bekend als New Dance Radio werd het, toen dat station failliet ging, overgenomen door de voormalige organisator van gabberpartijtjes ID&T en gekoppeld aan het tijdschrift Slam. Volgens de webpagina draait Slam FM 'dance in de breedste zin van het woord' en dat houdt in zowel house, garage, techno, trance als breakbeats. De programmering laat zien dat het overdag vooral non-stop is - 'de nieuwste tracks, laatste hits en classics' - terwijl er s'avonds een aantal meer gespecialiseerde programma's zijn te beluisteren gewijd aan onder meer breaks en garage maar ook gewoon club en trance. Zaterdag- en zondagochtend is er een loungeprogramma, Lounge Deluxe, met chill out vibes & lounge moods en op zaterdagavond is er The Essential Selection, dat volgens mij gewoon wordt overgenomen van de BBC Radio1. Hier op het dorp zit de zender overigens niet op de kabel, dus hoe het in werkelijkheid allemaal klinkt zou ik niet weten.

Als ik hier thuis achter de computer aan m'n sciptie zit te werken luister ik vaak via Realaudio naar radiostations vanover heel de wereld. S'avonds - voor zover de nitwits van Casema dat toelaten natuurlijk - luister ik het liefst naar BBC Radio 1 voor Steve Lamacq en John Peel of naar het Noorse Pe Tre voor Roxrevyen, speciaal op dins- en donderdag. Overdag vermaak ik me meestal met Amerikaanse collegeradiostations zoals KALX uit Berkeley, WIUS uit Bloomington, Indiana, Chapel Hill's WXYC of WDXU uit Durham, North Carolina. D'r zit niet echt een wetenschappelijke methode achter de keuze voor deze stations maar ik ben gewoon ooit eens toevallig zo'n URL tegengekomen en dat is dan in het favorietenlijstje van m'n Realaudiospeler blijven hangen. Er zullen dus ongetwijfeld betere en leukere stations zijn die op deze manier te beluisteren zijn, maar er is zoveel keus dat het wat mij betreft niet de moeite loont om empirisch te gaan lopen onderzoeken welk station de leukste muziek uitzendt. Sowieso is het in groten delen van de VS nacht als het hier overdag is en dus zit je qua presentatoren - voor zover al aanwezig - opgescheept met de nieuwelingen en kneusjes. Er zijn overigens ook leuke Europese studentenstations zoals Radio AF uit Lund, Zweden of anders natuurlijk het Student Broadcast Network, het overkoepelende programma voor veel Engelse unversiteitsstations.

Het is - even een sidenote - trouwens jammer dat er in Nederland haast geen studentenradio is, tenminste niet voor zover ik weet. In Enschede heb je Campusomroep Drienerlo dat elke doordeweekse avond uitzendt en gespecialiseerde programma's heeft voor bijvoorbeeld metal, hiphop en drum'n'bass. De Utrechtse studentenzender heeft één uurtje per werkdag waarin verslag wordt gedaan van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, studiefinanciering en studentenzaken en voor de student in Midden-Nederland is er bovendien ook nog Mensa, op zondagavond op Radio M: Een uur lang hoor je de lekkerste studentenhits en natuurlijk informatie over alles wat studenten aangaat. Joepie! Het schijnt dat er ook nog zoiets als Campus Radio op Stadsradio Rotterdam is, maar daar kan ik op het net zo snel niets van vinden. En that's it. Voor de rest helemaal niets, noppes, nada. Laat staan dat er iets via het internet wordt uitgezonden.

Maar goed, in het buitenland is er op een of andere manier een link tussen studenten en eclectische indiemuziek waar in Nederland de doorsnee student steevast voor muziek van het type Guus Meeuwis en Acda & de Munnink lijkt te gaan. Dus misschien is het maar beter zo. Ik heb zelf trouwens ooit nog een paar maanden ge(co-)presenteerd op K103 in Göteborg, Zweden, maar die zenden helaas niet via het internet uit.

now playing: The Rentals - Return Of The Rentalspining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics