31.12.00 - (0)
Ik had grootse plannen voor m'n jaarlijstjes. Zomaar m'n single- en album top15 posten leek me wat simplistisch en, om eerlijk te zijn, nogal nutteloos en nietszeggend en het was dan ook de bedoeling deze lijstjes van uitgebreid commentaar te voorzien. Het probleem is echter dat het overgrote deel van de albums die in m'n top10 staan in Engeland ligt (terwijl ík in het kader van de feestdagen dus in Nederland vertoef) en om er iets zinnigs over te kunnen vertellen heb ik eigenlijk wel het gevoel dat ik die dingen er weer even bij zou moeten hebben. Qua singles heb ik veel van m'n uiteindelijke keuzes al behandeld toen ik ergens in juli m'n halfjaaroverzicht (scroll naar de entry van 5 juli) deed en over anderen als de Sugababes heb ik in de tussentijd al eens uitgebreid lopen jubelen (zie 25 september) dus dat zou voor een groot gedeelte op een herhalingsoefening uitlopen. Grootste struikelblok was echter dat de harde schijf van m'n laptop er vorige week mee uitschee en m'n zorgvuldig, ergens begin december samengestelde jaarlijstjes dus in rook zijn opgegaan (en m'n bewaarde mails van de afgelopen maanden en al m'n bookmarks en een boel mp3's; gelukkig niet echt iets belangrijks voor m'n studie ofzo, maar het is toch lullig als je het allemaal kwijt bent en nee, ik had nergens een back-up van gemaakt). Die lijstjes kan ik natuurlijk wel weer opnieuw verzinnen (alhoewel het nu top10's in plaats van top15's zijn geworden), maar om ze dan ook nog van commentaar te gaan lopen voorzien leek me net iets te veel van het goeie. Ik ben nu eenmaal een lui varken. Overigens is een van m'n goeie voornemens voor het komend jaar om meer recensies voor deze site te schrijven. Maar goed, laten we beginnen met mijn tien favoriete albums van het afgelopen jaar:

1. Broadcast - The Noise Made By People
2. Sigur Ros - Ageatis Byrjun
3. Mirah - You Think It's Like This But Really It's Like This
4. Delgados - The Great Eastern
5. Kathryn Williams - Little Black Numbers
6. Get Up Kids - Something To Write Home About
7. Primal Scream - XTRMNTR
8. Apples In Stereo - The Discovery Of A World Inside The Moone
9. Brassy - Got It Made
10. Yo La Tengo - And Then Nothing Turned Itself Inside Out

Het album waar ik het langst over heb lopen dubben wáár in m'n lijstje het zou moeten staan is 69 Lovesongs van de Magnetic Fields. Het album is zonder meer een meesterwerk en met voorsprong de meest pretentieuze en indrukwekkendste release van het afgelopen jaar. 3 cd's vol eigenzinnige lovesongs: vaak hartverscheurend mooi en ontroerend, soms meer humoristisch en speels maar bijna stuk voor stuk briljant. Bijna, dus. Want, zoals je ziet, het is uiteindelijk toch buiten m'n top10 gevallen en wel omdat er naar mijn mening net iets te veel missers op staan (vooral een nummer als Love Is Like Jazz is errug irritant) en vooral omdat het eigenlijk nét iets te groot en te uitgebreid is om in één keer te kunnen bevatten. Ik heb volgens mij nooit alle drie de cd's in een moeite achter elkaar door gedraaid. En dan de beste singles:

1. Daphne & Celeste - Ooh, Stick You
2. Sugababes - Overload
3. Dead Prez - Hip Hop
4. Ol' Dirty Bastard feat. Kelis - Got Your Money
5. Destiny's Child - Say My Name
6. Calexico - Ballad Of Cable Hogue
7. Sweet Female Attitude - Flowers
8. Aaliyah - Try Again
9. Black Box Recorder - The Facts Of Life
10. Alice Deejay - Will I Ever

Verder meen ik me te kunnen herinneren dat ik ook Queens Of The Stoneage's Lost Art Of Keeping A Secret, Zombie Nation's Kernkraft 400 en Forget About Dre van Dr. Dre plus Eminem in m'n top15 had staan. Belle & Sebastian's Legal Man was ik vergeten, maar die had er eigenlijk ook in gemoeten. Van ODB weet ik niet helemaal zeker of-ie van dit jaar is. Ik weet dat ik eind 1999 de (overigens fantastische) video al veelvuldig op TMF en/of MTV zag, maar het lijkt er op dat-ie, in ieder geval in Engeland, officieel pas dít jaar als single is verschenen.

now playing: Ice T - Rhyme Pays


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics