13.2.01 - (0)
Volgens mij ben ik er achter waarom So Why So Sad, een van die twee nieuwe Manic Street Preachers singles, me in eerste instantie zo tegenviel: het is een popliedje en de Manics doen in de regel niet in popliedjes. Het schrijven van een hartverwarmende melodie is niet bepaald hun sterke punt. Hun oudere klassiekers - You Love Us, Motorcycle Emptiness, Revol, PCP etc - waren domme, schreeuwerige (maar o zo effectieve) rockers. Daarom klonken die twee vorige platen ook nergens naar. Een typisch (ie goed) Manics nummer kun je niet opfleuren met wat violen uit een doosje. Net zoals je een typisch Manics nummer niet kunt naspelen op je kamertje op je akoestische gitaar. Ze lenen zich daarentegen uitstekend voor een potje air guitar voor de spiegel in een Clash t-shirt. Found That Soul, de andere single die ze tegelijkertijd op 26 februari zullen releasen, is er meer een uit de oude school: simplistisch, rechttoe rechtaan, alhoewel je wat barroom piano geram op de koop toe moet nemen. Melodisch stelt wat James Dean Bradfield zingt bar weinig voor maar hij spuwt het agressief en vol vuur in de microfoon. Zo horen de Manics te klinken.

Radiotip: onder de titel The Mancunian Way begint er donderdag op BBC Radio 2 een serie programma's over de rol die Manchester heeft gespeeld in de popgeschiedenis. De playlist voor de eerste aflevering ziet er in ieder geval veelbelovend uit - onder meer Buzzcocks, New Order, The Fall en, hmmm wel, het blijft natuurlijk Radio 2, Simply Red (alhoewel je, als je het boek over de geschiedenis van het Factory label hebt gelezen, wéét dat Mick Hucknall in de jaren '70 een die hard punker was) - en er komen ook veel interessante mensen als Pete Shelley, Tony Wilson en Peter Hook aan het woord. In de regel is BBC Radio 2 net zo'n huisvrouwen muzak zender als de Nederlandse Radio 2 - het ochtendprogramma wordt bovendien gepresenteerd door die verschrikkelijke Terry Wogan - maar af en toe hebben ze wel interessante programma's. Mark Lamarr doet bijvoorbeeld een programma over de geschiedenis van de Reggae op zaterdag en een 50s en 60s Rock'n'Roll programma op maandag. Als ik het wel heb zit BBC Radio2 in meer Nederlandse gemeentes op de kabel dan Radio1.

Nog een radiotip: een speciale Valentijnsdag editie van de realaudio mixtape van Kindamuzik staat nu online.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics