25.5.05 - (0)
uitzicht2


Single van het jaar? Be Mine! van Robyn. En niks geen halfhartige 'tot nu toe' slagen om de arm. Als er de komende 7 maanden een single zou verschijnen die nog beter is, klapt het universum in elkaar want dan is de Perfecte Popsong geboren. En dat is, zoals bekend, onmogelijk. De Zweedse Robyn draait al een tijdje mee in het europopcircuit. Show Me Love was zelfs in Nederland een kleine hit in 1998, maar ik moet bekennen dat ik het ook niet 1-2-3 zou kunnen fluiten op dit moment. Op haar nieuwe album werkt ze onder meer samen met mensen van Teddybears Sthlm en The Knife. Be Mine! - met uitroepteken! - heeft alles: drama, stotterende r&b-beats, een kitscherig parlando en violen. Heel veel violen. Overal violen. Violen die als gieren rondcirkelen en blijven rondcirkelen door je koptelefoon, wachtend totdat je bij de pakken neer gaat zitten en ze kunnen toeslaan. Iemand met verstand van dit soort dingen vergeleek het met Kate Bush's Hounds Of Love. En daar zit wel wat in, maar dan helemaal 2005. En Zweeds. En beter.

Dus deed het me erg veel plezier dat er toen ik het nummer afgelopen zaterdag in de Winston na de bandjes draaide iemand heel enthousiast op me afkwam om te vragen wat dat in hemelsnaam was. Sowieso ging het dj'en erg goed. Ik kreeg de meute behoorlijk snel aan het dansen met, bijvoorbeeld, Out Hud en Clinton (Buttoned Down Disco). Met Brassy's Work It Out leek ik bijna de mist in te gaan maar met een of twee open deuren - zoals Smashmouth's Walking On The Sun - kwam alles weer op z'n pootjes terecht. Na verloop van tijd kwam er weer iemand naar me toe, nu met de vraag of ik iets meer r&b en soul kon draaien. Ik riposteerde dat ze met verzoekjes maar moest wachten op de echte dj van de avond, maar ik was op dat moment toch net door m'n novelty-hiphop-plaatjes heen - Theme From Fannypack, Special Ed's I'm The Magnificent, Dream Warriors' Definition Of A Boombastic Jazzstyle - dat ik via Geno (Dexy's Midnight Runners) en They're Building Walls Around Us (Moneybrother) automatisch toch bij de (ouwe) soul (en andere jaren zestig meuk) terechtkwam: Money (That's What I Want) (Barett Strong)!! (Love Is Like A Heat Wave (Martha & The Vandellas)!! The Locomotion (Little Eva)!! Hot Pastrami, Mashed Potatoes, Come On To Rincon-Yeah!!! (Bruce Johnston)!! Mijn laatste troef was Love Machine van Girls Aloud. Dat ook deze keer weer een enthousiaste reactie van de vaste dj - en een verbaasde blik toen ik haar de uitvoerende onthulde - te weeg wist te bringen. Het blijft een fantastisch nummer maar, natuurlijk, niet half zo fantastisch als Be Mine van Robyn.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics