11.8.05 - (0)


Je zou bijna denken dat ik het express doe, die lange tussenpozen tussen nieuwe afleveringen van Stereo's DIY MP3 CD, in het kader van de legendevorming bijvoorbeeld. Denk hierbij aan Pixies-reünies of My Bloody Valentine-albums, daar wil je ook best op wachten. Niet dat ik And You Bring Back Silence meteen in die categorie wil plaatsen maar, het mag best gezegd worden, deze achtiende aflevering staat weer bol van de opwindende nieuwe bandjes. Dus: download de 16 onderstaande - legaal en gratis door bands of hun platenmaatschappij aangeboden - tracks, brand ze in de aangegeven volgorde op een leeg cd'tje, knutsel het bijbehorende hoesje (nu in pdf!!) inelkaar en voila, je bent in ieder geval weer voor een paar weken de hipste vogel in jouw straat. Hier vind je de streaming-versie in diverse smaken.

1. WE ARE SCIENTISTS - INACTION
Naar het schijnt de platenmaatschappijen-hier-in-rijen-van-vier-opstellen ontdekking van het meest recente SXSW-festival. We Are Scientists is een trio uit Brooklyn, New York en doet in lekker nerveuze popsongs met scherpe randjes. Bonuspunten voor de bandnaam. Staat volgens mij erg cool op een t-shirt.

Te downloaden op wearescientists.com.

2. BURNING PILOT - CAN'T KID A KIDDER
Net wanneer je denkt dat de rek wel een beetje uit het hele bandjes die XTC op een beetje punky manier herinterpreteren gebeuren is, komt er een kwartet uit London - ze noemen zichzelf Channel 1, Channel 2, Channel 3 en Channel 4 - die een kek Stranglers-orgeltje in de mix gooien en begint het feest weer van voren af aan. Stereo's London Calling-tip van het moment.

Te downloaden bij de NME.

3. LUKE TEMPLE - SOMEONE SOMEWHERE
Schaamteloos opgewekt, bijna skiffle-achtig popliedje van een Bostonse singer/songwriter. De terugkeer van de klarinet in de wondere wereld van de rock'n'roll begint híer. Afkomstig van Luke Temple's eerder dit jaar verschenen debuutalbum Hold A Match For A Gasoline World.

Te downloaden bij Millpond Records.

4. THE RUSSIAN FUTURISTS - PAUL SIMON
Canada is het nieuwe Zweden! Montreal, Toronto en Vancouver hebben Stockholm, Göteborg en Malmö verstoten als hofleveranciers van de hipste (pop)bandjes. Death From Above 1979! Stars! The Arcade Fire! Etcetera! De Russian Futurists gaan al een tijdje mee. Our Thickness is zijn (= Matthew Hart) derde album vol orkestrale knip-en-plak-pop. In een alternatief universum zou dit grandioze Paul Simon de ultieme Eurovisie-songfestival inzending zijn.

Te downloaden bij Upperclass Records.

5. THE ORGAN - SINKING HEARTS
Canada is het nieuwe Zweden! Montreal, Toronto en.. he, wacht eens even, volgens mij heb ik dit net ook al geschreven. Wat eigenlijk alleen maar eens te meer mijn stelling onderschrijft natuurlijk. Enige probleem met veel van die Canadeze bandjes is dat het steeds een eeuwigheid lijkt te duren voordat hun platen in Nederland verschijnen (als dat al gebeurt). The Organ zijn vijf depressieve dames uit Vancouver die Morrissey en Robert Smith van de Cure in desolaatheid naar de kroon steken. Hun album Sinking Hearts verscheen oorspronkelijk in mei 2004 (op het label van Chad Kroeger van Nickelback overigens. Maar don't hold it against them.)

Te downloaden bij de NME.

6. THUNDERBIRDS ARE NOW - EAT THIS CITY
Onstuimige jongehondenrock uit Detroit. In nog geen drie minuten heb je alle hoeken van je kamer weer eens gezien. Schijnen ooit begonnen te zijn als een Tool-tribute, maar daar is vandaag de dag gelukkig weinig meer van te merken. Hun album Justamustache verscheen eerder dit jaar op het door de jongens van Les Savy Fav gerunde Frenchkiss label.

Te downloaden bij South By Southwest (waar het gek genoeg Safari 3 heet).

7. EL PERRO DEL MAR - IT'S ALL GOOD
Een beetje zoals Björk zou klinken als ze, op 6-jarige leeftijd, een plaat zou hebben gemaakt onder productionele leiding van Phil Spector, zo klinkt dit ongeveer. El Perro Del Mar is zonder twijfel een van de uitzonderlijkste en spannendste singer/songwritster van het moment. Uit Zweden; dat spreekt voor zich.

Te downloaden op elperrodelmar.com.

8. OF MONTREAL - SO BEGINS OUR ALABEE
Canada is het nieuwe Zweden! Oh nee, wacht. Ondanks de naam komt Of Montreal gewoon uit Athens, Georgia. De band rondom Kevin Barnes is een van de bekendste en succesvolste bands uit de zogenaamde Elephant 6-kliek. Ook hun zevende album The Sunlandic Twins staat dus weer vol psychedelische sixtiespop alhoewel er hier en daar - bijvoorbeeld in dit nummer - terloopse disco-invloeden voor een frisse wind zorgen.

Te downloaden bij Polyvinyl Records.

9. THE TOUGH ALLIANCE - KOKA-KOLA VEINS
Hetzelfde label dat al ons liet kennis maken met Jens Lekman verrast dit jaar met een opzwepende dosis hooligan-pop - ergens tussen de Pet Shop Boys en LCD Soundsystem - via het Göteborgse duo The Tough Alliance. Koka-Kola Veins verscheen eerst als MP3-single en staat nu ook op het album The New School.

Te downloaden bij Service Records.

10. PRINCESS ONE POINT FIVE - BY THE TIME I GET TO PHOENIX.
Princess One Point Five heet zo omdat ze a) zichzelf nogal een drama queen vindt en b) slechts 1.52 meter klein is. Verstilde electro-folk uit Australië. Volgens mij géén cover van de Jimmy Webb-klassieker.

Te downloaden bij Pharmacy Records.

11. NICE NICE - UH OH
Zwaar relaxte electrodubfunk. Alsof je met Timbaland, de Gorillaz en Lee Perry de hele middag in de coffeeshop zit. Afkomstig van de ep Yesss! - met drie s-en én een uitroepteken inderdaad - waarop naast zes originele tracks ook nog eens een handvol remixen van onder meer DJ\ Rupture.

Te downloaden bij Audraglint.com.

12. CADENCE WEAPON - SHARKS
Zijn er dan geen grenzen aan de talenten van die Canadezen? Ze blijken zelfs te kunnen rappen. Candence Weapon komt uit modderfokking Edmonton (bij mij alleen bekend vanwege Wayne Gretzky) en brengt binnenkort z'n debuutalbum uit bij Upper Class (en schrijft onder z'n echte naam, onder meer over hiphop, voor Pitchfork). Deze track is afkomstig van z'n mixtape Cadence Weapon Is The Black Hand en combineert zelfverzekerde rhymes aan geniale bijna Aphex Twin-achtige bliepjes en beats.

Te downloaden op cadenceweapon.com.

13. CONDOR - BACKWARDS
Gitaarloze post-post-new-wave rock uit San Fransisco. Denk bijvoorbeeld aan een band als de Liars, maar dan zonder het, laten we zeggen, onluisterbare van hún meest recente album. Want intens en experimenteel en zeker niet makkelijk maar op z'n geheel eigen manier ook poppy en, als je van Mars komt, zelfs dansbaar. Van het album Do It Everywhere.

Te downloaden bij Birds Go South Records.

14. EPO 555 - LE BEAT'S ON FIRE
Denemarken is het nieuwe Canada! Wel, misschien is dat nog iets te vroeg. Één zwaluw (lees: één leuk beetje shoegazerig popliedje) maakt nog geen zomer (lees: nieuwe hype). Van het album Dexter Fox.

Te downloaden bij South By Southwest.

15. THE ROBOT ATE ME - BAD FEELINGS
Lieve maar stemmige folky ballade. Het heeft wel iets weg van een band als de Decemberists maar dan zonder dat het, bijvoorbeeld, een pittoresk beeld van het leven in een loopgraaf in de eerste wereldoorlog schetst. Afkomstig van Carousel Waltz, het derde album van dit eigenzinnige pop-combo uit San Diego.

Te downloaden bij Kill Rock Stars.

16. RICHARD DAVIES - HONEST WITH YOU
Regenachtige minimal (pop)house uit Duitsland. Het begint met een paar treurige piano-akkoorden en als de beat er in komt lijkt het lekker richting de dansvloer te gaan maar dat ogenschijnlijke zo simpele refrein - apart from this, I will always be honest with you - zorgt er elke keer weer voor dat ik tóch met betraande ogen aan de bar blijf zitten. Van het album Details.

Te downloaden bij Kitty Yo.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics