24.9.05 - (0)


Tijd voor een experiment. Normaliter heb ik namelijk bijna altijd en overal muziek aanstaan. Thuis vooral. Het is hier zelden stil. Het eerste wat ik doe als ik opsta of thuiskom is een cd'tje opzetten en die worden continu ververst totdat het licht uitgaat of ik de deur uitstap. Zelfs als ik tv kijk staat er meestal nog muziek op, een voor anderen erg vermoeiende gewoonte merk ik wel eens. En ook op m'n werk zit ik het meeste deel van de tijd met m'n koptelefoon op achter m'n computer. Eigenlijk de enige minuten dat ik geen muziek om me heen heb is op de fiets of joggend door het park. En dat bevalt me wel. Ik moet er niet aan denken om, met een walkman ipod, ook nog eens die momenten te overstemmen. Sterker nog, zo bedacht ik me gisteravond, misschien loont het de moeite om op meer plekken in m'n dagelijkse gang van zaken stilte te creëeren. En om dat eens uit te proberen heb ik me voorgenomen een week lang géén muziek te draaien. Tot volgende week zaterdag géén cd'tjes, géén muziekzenders op de radio, géén mp3'tjes. Zelf muziek maken mag wel. Zelf radio maken ook. Net als bandjeskijken - aanstaande maandag Harry Merry in Bitterzoet en donderdag Existensminimum in Rotown; wil ik beide absoluut niet missen - en ik ga heus niet elk radio- of televisieprogramma selecteren op hun muziekloosheid, maar het Gesproken Woord moet in ieder geval wel de overhand hebben. Ik ben benieuwd of het me lukt. Ik ben vooral bang dat ik het vergeet en dat ik op een gegeven moment automatisch een plaatje opzet, omdat ik dat altijd doe als het stil is. Maar dat automatisme wil ik juist op de proef stellen. Ben ook benieuwd wat voor muziek ik wél hoor als ik zelf niet de hele tijd de controle heb. En bovendien, als ik er niet zo nu en dan een fijn introspectief, N=1 experiment kan uitvoeren waarom heb ik dan in hemelsnaam een weblog?

Vooralsnog heb ik nog weinig last van ontwenningsverschijnselen. Heb wel de hele tijd een beetje het gevoel dat ik op het punt sta naar buiten te gaan, want dat was tot nu toe eigenlijk het enige tijdstip waarin het stil was in mijn huis. Het is zelfs eigenlijk best aangenaam. Tijdens de reguliere zaterdagse kutklussen als het doen van de was en het opruimen van de oude kranten had ik eerst nog de radio aangezet op Radio 1, maar dat ruilde ik al snel weer in voor stilte. Enige minpuntje is dat ik nu meer dan anders geconfronteerd wordt met de muziekvoorkeuren van m'n buurman: U2, Jimi Hendrix, Blof, Frank Boeijen en natuurlijk nog meer U2 en dan alleen maar de hits en dan heel hard. Áls het experiment mislukt, is de kans groot dat dát de reden zal zijn.

Soundbites: meest recente aflevering van Alex Kapranos' (Franz Ferdinand) eet-en-drinkcolumn in de Guardian.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics