3.11.05 - (0)


8:57 De afwas is gedaan, Eastenders is afgelopen, heb een verse pot thee gezet en de teevee zo gedraaid dat ik hem vanachter m'n computer kan zien, laat die MTV European Music Awards nu maar beginnen daar in Lissabon.

9:07 Het voorprogramma blijkt nogal uit te lopen (of de Main Show is vertraagd, dat kan ook). Allerhande hele drukke, hele nietszeggende vraaggesprekjes - waarvan nogal wat in dikke, onverstaanbare zuidelijk-Europese accenten, net als vroeger op MTV, ik mis dat eigenlijk wel een beetje - maar Trevor Nelson blijft cool. Momenteel een live-optreden van John Legend, da's van die échte soul vanachter een échte piano en een hoop vocale acrobatiek.

9.12 Oeh, het gaat beginnen. We krijgen een heuze disclaimer dat we eventueel onwelvoeglijk taalgebruik kunnen verwachten omdat het een live progamma is. Op het podium een staat een grote discobol, die Abba-sample klinkt, eigenlijk een geweldige single die nieuwe van Madonna. Alhoewel ze natuurlijk niet live kan zingen en ze had ook best wat meer kleren aan mogen trekken. Zo vat ze zó een koutje. Maar goed, eigenlijk hadden de EMA's op geen enkele andere manier mógen openen. Ik heb er zin in.

9.19 Luis Figo krijgt het hardste gejuich tijdens het overzicht van de optredende en awards uitreikende artiesten. Borat (Sacha Baron Cohen) mag het hele gebeuren aan elkaar praten. Hij begint met een raar dansje op de herkenningsdeun van War Of The Worlds, maakt Madonna uit voor transsexueel en worstelt zich door een karaoke-versie van I Wanna Sex You Up.

9.25 Wassup!!, schreeuwt Anastacia. Ze mag de award voor Best Album uitreiken. Fiddy, Gwen Stefani, Green Day, Coldplay, U2 zijn genomineerd. Alright!!, doet Anastacia. Green Day wint. Ik heb hier verder helemaal geen mening over, eigenlijk.

9.30 Hello Lisbon!!, gilt die ene blonde uit de Sugababes. Zij mogen Best Pop uitreiken. De mensen van MTV hebben een grap voor ze verzonnen, maar die komt niet echt uit de verf. De fucking Black Eyed Peas winnen. Er zijn maar weinig bands die me zo tegenstaan als zij. Ze bedanken een hoop mensen. Gwen Stefani had hier natuulijk moeten staan.

9.34 Borat kondigt in gebroken Engels Green Day aan. In plaats daarvan treedt Coldplay op. Da's grappig, zie je, want hij zei het verkeerd. Coldplay klinkt erg als U2. Chris Martin doet iets met de telefoon van iemand uit het publiek. Het is overigens geen slecht U2-nummer.

9.36 Dit is een parodie, niet? Hij hinkelt net als Bono over het podium en past de tekst van het nummer aan aan de situatie (over Madonna, Borat en Ali G), net als Bono.

9.39 Reclame!

9.45 We krijgen de video van Do You Want To an Franz Ferdinand te zien. MTV Europe Music Awards 2005 will resume soon staat er onderin beeld.

9.47 Aah, we zijn weer in de lucht.

9.48 Word up, yo!, doet Sean Paul. Best Hiphop. Wie is Akon eigenlijk? Ik ken hem volgens mij alleen uit Punk'd. Maar goed, Snoop Dogg wint, zoals dat hoort. Via een video bedankt hij iedereen die gestemd heeft op de Snoop Dee-oo-double-gizzle.

9.51 Borat zegt iets over masturbatie en prostituees in relatie tot de Pussycat Dolls en introduceert een Kazachstaanse dansgroep, die natuurlijk heel slecht is en telkens, net wanneer je denkt dat de grap over is, opnieuw beginnen.

9.55 De Pussycat Dolls 'bestormen' het podium. Zij vertegenwoordigen zeg maar de Amerikaanse tak van de moderne-damespop-revolutie, helaas betekent dat méér r&b en dus ook van die vervelende overdreven vocale uithalen aan het eind.

10:00 Figo en Gomes - voetballers - mogen Best Rock uitreiken. Green Day wint. Joepie. Dingetje, de zanger, gaat de zaal voor in gezellige olé-olé-samenzang. Chris Martin lacht er een beetje schaapachtig om in het publiek.

10:04 Na meer sex-grappen van Borat nu de Gorillaz live. Ik heb eigenlijk geen idee waar ik naar loop te kijken: animatie? poppenshow? Het ziet er wat statisch uit. De band beweegt zich erg langzaam. Twee échte De La Soul-ers doen hun ding; onderwijl lijkt ook 2D z'n mobieltje te checken. Noodles komt op en speelt een moppie gitaar op een barkruk. Het ziet er allemaal wel lief uit. Zelfs Murdoc in z'n onderbroek op bas.

10:09 Reclame! Laat ik mezelf nog maar een kopje thee inschenken, was er tot nu toe helemaal nog niet van gekomen.

10:15 We zijn weer terug. Met een live-optreden van Akon. Kan nog steeds niet zeggen dat-ie me muzikaal bekend voorkomt. Aardig nummer, overigens, alhoewel geen Thong Song.

10:19 Wie de hel is Jared Leto? Volgens mij word ik te oud voor dit soort dingen. Anyway, het publiek mag George Bush uitjoelen, we zijn per slot van rekening aanbeland bij Best Alternative. System Of A Down wint het van, onder meer, de White Stripes en Goldfrapp. Een handvol mannen in het zwart beklimt het podium. 'Civilization is a fucking failure', zegt de zanger. Yiiiii-haaaaaah, doet een ander bandlid.

10:24 Craig David mag de award voor Best R&B aankondigen. Dat doet hij erg smooth. Hé, daar hebben we John Legend weer. Usher krijgt het meeste gegil. Alicia Keys wint. De montage van beelden die hierop volgt - ze kan er zelf helaas niet bij zijn - doet vermoeden dat ze is overleden.

10:28 Borat doet Freddie Mercury na en kondigt Green Day aan als Coldplay. Dat is grappig, zie je, want... oh, jullie waren me al voor. Green Day zijn al een tijdje in een serieuze periode. Dat kun je zien omdat ze in het zwart gekleed gaan en de zanger z'n haar á la Robert Smith van de Cure in de war heeft. Muzikaal zijn ze, sinds Basket Case, eigenlijk niet veel opgeschoten; een tikkeltje chagerijniger alleen. Jammer, dit is namelijk best een aardig nummer als ze er niet zo boos bij hadden gekeken. Hij doet nu ook iets met een megafoon.

10:33 Reclame! Even de gelegenheid om m'n computer te restarten. Het kreng maakt nog meer herrie dan normaal. Het lijkt overigens niet veel te helpen. Ik hoop dat ik het red tot het eind.

10:41 Nelly Furtado geeft Shaggy een spoedcursusje Portugees en ze reiken vervolgens de Best Video Award uit aan de Chemical Brothers. In tweede instantie, want eerst gilt zij de naam van Bloc Party. Een grap? De regisseur draagt de award op aan de werknemers van de klaarblijkelijk recentelijk gesloten Range Rover-fabriek die in de video een hoofdrol speelt.

10:45 Wéér John Legend. Ik denk dat ik die jongen tot vandaag in totaal nog geen drie keer op televisie heb gezien, nu is dat al drie keer op één avond. Hij mag Best Female doen. De award, dus. Kom op, dit móet Gwen Stefani winnen. Helaas, Shakira.

10:49 Is dat Chris Martin die meedoet in de Borat-sketch? Alweer iemand in z'n onderbroek in ieder geval. Het blijkt een terugkerend thema vanavond. Robbie Williams houdt alles aan. Hij doet dat rare reggae-nummer van hem. Voor z'n moeder, want die zit thuis met een poorly leg. Aah, wat lief.

10:55 Madonna heeft zich inmiddels omgekleed in iets dat wél tot over haar knieën reikt. Zij mag de Free Your Mind Award aankondigen. De prijs voor het beste goede doel van het afgelopen jaar, zeg maar. Het publiek lijkt haar verhaal niet helemaal te volgen en applaudiseert gwoon na elke fuck en shit. Maar goed, Bob Geldof, dus. My hero, volgens Madge. Ook hij zegt bollocks. Gelukkig zijn we gewaarschuwd met een disclaimer aan het begin. Vervolgens zingt hij I Don't Like Mondays. Nee hoor, natuurlijk niet.

11:05 Reclame. Hoe lang gaat dit eigenlijk duren?

11:14 Weer een tergend lange Borat-performance. Dan de Black Eyed Peas live. Zelfs over zo'n pseudo-favela-funk-beat zeurt en dreint en irriteert dit me mateloos. Doet me terugverlangen naar de hoogtijdagen van de Fugees.

11:18 Wahey, Tatu! Zij introduceren Best Male. Robbie wint. Natuurlijk.

11:22 Weer twee mensen die ik niet ken die in slecht Engels krampachtig slechte grappen maken. Best New Act. James Blunt wint het van, onder meer, de Kaiser Chiefs en Daniel Powter (wie?).

11.26 Live-optreden van de Foo Fighters. Borat doet alsof hij niet meer terug backstage kan en kruipt óver het podium naar de andere kant. Dave Grohl speelt het spelletje mee. Indrukwekkende lichtshow. Beetje lauw liedje. Kutgeluid.

11:31 Reclame. De thee is inmiddels op. Het pak koekjes ook.

11:37 Alison Goldfrapp is cool. De écht belangrijke awards komen nu. Best Song, bijvoorbeeld. Deze kan Gwen Stefani niet ontgaan, toch? Ze blijkt niet eens genomineerd, hoe fucking kan dat nou? Het boeit me derhalve niets wie er dan wel wint.

11:41 Brittany Murphy mag Borat helpen met een uitgebreide toiletgrap. Haar moeder is vast erg trots op haar.

11:45 Shakira zingt een liedje, dit gaat gepaard met veel heftig gezwaai met heur haar en diverse lichaamsdelen.

11:47 De overgang naar de Lokale Award is een vrij plotse. Wij moeten het samen uitvechten met de Belgen. Gabriel Rios en Soulwax versus Kane, Anouk en Within Temptation. Anouk wint. Ik schaam me een beetje Hollander te zijn.

11:49 Reclame!

11:54 Gorillaz wint Best Group. James Hewlett en tweederde van De La Soul komen de award ophalen samen met een vierde meneer die ik zo snel niet herken. Geen Damon Albarn in ieder geval. And we don't even exist!, roept James.

00:00 System Of A Down is belachelijke rockmuziek. Maar toch wel op een leuke manier. Zouden zij die Kazachstaanse act van Borat trouwens een beetje kunnen waarderen?

00:05 En dan is het over. Het eindigt met Borat die aan een touw door de lucht zweeft en Gwen Stefani nog steeds met lege handen. Schande!


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics