29.12.05 - (0)


Ik heb er m'n agenda nog even op nageslagen en ik blijk dit jaar een dikke 250 concerten te hebben gezien. Dan reken ik voorprogramma's en bandjes op avonden als London Calling allemaal apart, maar het blijft een boel. Het ging van Istanbul (een of andere coverband in een rockkroeg) tot Montreal (een paar avant-gardistische moeilijkdoeners in een rockkroeg) maar toch vooral in Amsterdam (De Nieuwe Anita is favoriet) en het publiek varieerde van anderhalve man en een paardekop (Fern Knight in de OCCII, bijvoorbeeld) tot vijfentwintigduizend man (Franz Ferdinand op Lowlands). De hoogtepunten:


1 Jens Lekman (Get Records/Kleine Zaal Paradiso/Trap náást de Paradiso)
2 Aux Raus (Nieuwe Anita/Bitterzoet)
3 Elle Bandita (Occii/Metropolis/Paradiso/Bitterzoet)
4 About (Occii/Paradiso/Bitterzoet)
5 Fonda 500 (Flying Pig)
6 Kikki (Volta)
7 Harry Merry (Bitterzoet)
8 Ill Ease (Nieuwe Anita)
9 Ted Leo (Paradiso/Ekko)
10 Pixies (Lowlands)


Jens is mijn held en ik blijk verder, op het podium, vooral een voorkeur te hebben voor Bandjes van Eigen Bodem en dan vooral die in de categorieën Opzienbarend en Een Tikkeltje Eigenzinnig En Anders (Aux Raus, Elle Bandita, Kikki, Harry Merry). En nee, ik ben Annie níet vergeten te noemen in dit rijtje.

En dan de ouwe rommel. Mijn favoriete reissues van het afgelopen jaar. In willekeurige volgorde. Een beetje een zwaktebod maar elke keer als ik een van deze platen opzet denk ik steeds 'já, natuurlijk, déze moet op één' totdat ik weer een van de andere drie opzet. En zo kun je wel bezig blijven:


The Rousers - A Treat Of New Beat
El Perro Del Mar - Look! It's El Perro Del Mar!
Jens Lekman - Oh You're So Silent Jens
Orange Juice - The Glasgow School


De Rousers bleken de Lutjebroeker Langedijker Undertones met extra stukjes Nederbeat. El Perro Del Mar en Jens Lekman zijn respectievelijk de avontuurlijkste en meest interessante vrouwelijke én mannelijke songschrijvers in Zweden en de rest van de wereld en verdienen beide jullie onverdeelde aandacht, ook als ze simpelweg een stel single- en ep-tracks op één schijfje slingeren. En Orange Juice was een heel fijn clubje Schotse échte begin jaren tachtig post-punkers die rammelende indiepop maakten en er waarschijnlijk van droomden dat ze Chic waren.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics