19.11.06 - (0)


Een eerder experiment op deze plek om de effectiviteit van daartoe bedoelde websites om nieuwe muziek te ontdekken via het internet te bepalen, liep lichtelijk teleurstellend af. Maar ik kan toen natuurlijk ook op de verkeerde plekken hebben gekeken. Niet Last.Fm of Pandora maar Myspace wordt uit den treure aangehaald als de succesfactor in de carriere van artiesten als de Arctic Monkeys en Lily Allen. Kortom, als ik dáár op deze regenachtige zondagnamiddag geen opwindende, leuke nieuwe bandjes ontdek kunnen we het internet eigenlijk net zo goed uitzetten. De onafhankelijke variabelen bestaan in deze uit de zich de afgelopen weken in de inbox van mijn Myspace-pagina verzamelde friend requests. Dat zijn er 12. De eerste conclusie is in ieder geval dat ik niet erg populair ben. Maar zit er wellicht de volgende Lily Allen tussen?

1: Ringtone Society
Heeft, net als iedereen op Myspace eigenlijk, ook een echte website waar je ringtones van onder meer Spinvis, Textures en Zea kunt downloaden. Sympathiek initiatief. Alhoewel ik er zelf, wegens pre-historische mobiele telefoon, vooralsnog weinig aan heb. Nou zijn die Myspace-pagina's normaliter al een aanslag op je je esthetisch gevoel, maar deze ziet er helemaal beroerd uit. Misschien ligt het weer eens aan firefox, hoor, dus desalniettemin approve. (Heeft hier verder weinig mee te maken maar ook de Hospital Bombers hebben een ringtone.)

2: Narcissus
Het eerste bandje. Indie/electronica uit Manchester. Eerste nummer klinkt als een slechte imitatie van The Music. Kennen we die nog? Die klonken zelf als alle saaie stukken van het tweede album van de Stone Roses. Dit klinkt bovendien veel te braaf en te lokale bandjes-erig. Oh jee, het tweede nummer is triphop en de zanger denkt dat-ie Thom Yorke is. Deny, kortom.

3: Skye Sweetnam Project
Níet de Myspace-pagina van Canadeze Kelly Clarkson-wannabe Skye Sweetnam. Want, ahum, die behoort al tot mijn virtuele vriendenkring. Dit is haar digitale street team ofzo. Daar heb ik geen tijd voor, hoor. Dus, deny.

4. Plato Utrecht
De Myspace van platenzaak Plato in Utrecht. Niet iets waar ik dagelijks kom (en ik hoef ook niet persé Tom Waits te horen) maar wel leuk dat je hier kunt lezen dat er in de winkel momenteel een foto-expositie aan de muur hangt en het lijkt dat je hier tevens op de hoogte wordt gehouden van instore optredens. Approve, dan maar.

5. Blackflower
Gelukkig weer een bandje. Uit Newcastle. Het eerste nummer klinkt een beetje folky. Beetje simpel ook. Mist een goed refrein. Van het tweede nummer word ik niet veel enthousiaster. Het lijkt wel op veel dingen die ik leuk vind - Camera Obscura/Belle & Sebastian, de Pernice Brothers - maar dan net niet. Zelfs het feit dat het derde nummer met de Be My Baby drumriff begint kan een deny helaas niet vermijden.

6. The Academy
Een naam die me wel iets zegt. Het duurt uren voordat de muziek gaat spelen. In de tussentijd heb ik geleerd dat Ed van de band voluit Edward Heraldo Visuvious Minton heet. Ik neig naar Approve. Dan kickt het eerste nummer eindelijk in. Overgeproduceerde boyband punkpop op het eerste gehoor. Op papier niets mis mee, maar dit klinkt echt verschrikkelijk. Alsof de drummer en de gitarist twee hele verschillende nummers zitten te spelen en dat geprobeerd is dit te verhelpen door er maar een zo dik mogelijk laag electronica overheen te gieten in de hoop dat niemand het zou merken. Het tweede nummer is best wel standaard punkpopmetal met pseudo-prog synthesizer-accentjes. Track nummer drie doet vermoeden dat dit er op de tekentafel uitzag als een kruising tussen Busted en My Chemical Romance. Ik behoor niet echt tot de doelgroep. Deny.

7. The Beamers
Ken ik toevallig al. Want staan binnenkort op 3voor12/Amsterdam's Streekmuziek avond. Lokale electropop. Beetje, noem eens wat hips van een jaar of twee geleden, LCD Soundsystem maar dan met houterigere beats. Nee, het is best leuk. Jammer dat ze hun veruit beste nummer, Embrace (download hier een kwalitatief hoogwaardigere versie), helemaal achteraan hebben gezet. Support your local scene. Approve.

8. San Andreas
Lekker aan de weg timmerend schreeuw-emo bandje uit Rotterdam. Lees altijd graag hun tourverslagen op Musicfrom. Maar met dit soort boosheid heb ik het om eerlijk te zijn inmiddels wel zo'n beetje gehad in m'n muziek. Deny.

9. HU Popprijs
Bandjeswedstrijd van de Hogeschool van Utrecht. Ik heb het al niet zo heel erg op bandjeswedstrijden en dan ook nog buiten Amsterdam. Deny, want ik kijk m'n beginnende kutbandjes liever gewoon op fietsafstand van huis.

10. Jim Screech
Het duurt weer eens veel te lang voordat de pagina wil laden, maar dan krijgen we ook een fijn potje reggae-pop van een heel blije zuid-Londense jongen. Britse rappers klinken automatisch als Roots Manuva dus Jim ook, maar muzikaal lijkt hij meer op de speelse Lily Allen-markt te mikken. Het eindresultaat belandt ergens halverwege wal en schip. Deny.

11. ABP
Echte echte Schotse punkfunk van vroeger die nu, als ik het goed begrepen heb, weer bij elkaar is voor een aantal live-optredens in het kader van het heruitbrengen van hun (toendertijd 7e) album Something To Believe in én een cd met John Peel sessies. Het eerste nummer klinkt als twee druppels water als In De Disco van Noodweer maar dan krasseriger. Het tweede nummer is een voorproefje van hun volgende maand te verschijnen nieuwe album. Hadden ze van mij niet hoeven te doen. Het is ineens Level-42-funk. Track 4 is weer een oud nummer. Best aardig, maar je had er waarschijnlijk toen bij moeten zijn om hier enthousiast over te worden. Deny.

12. The Postmarks
Heb ik al eens eerder over geschreven en het is nog steeds een van mijn favoriete nieuwe bandjes van het jaar. Schande dus, dat ze nog niet mijn Myspace-vriendje waren. Dat album van ze laat nog wel even op zich wachten maar er is in de tussentijd al wel een ep met remixen verschenen. De Spooky Rueben remix van Goodbye waar deze pagina mee opent is niet echt de moeite waard maar de Tahiti 80 mix van hetzelfde nummer is bijvoorbeeld wel het opsnorren waard. De drie overige, onbehandelde, nummers die je hier kunt beluisteren zijn stuk voor stuk prachtig. Een welgemeend approve is hier op z'n plaats.

Concluderend leverde het me dus 5 nieuwe namen op waarvan ik er twee in m'n achterhoofd ga blijven onthouden - ABP en Jim Screech - en dat is als ik me goed herinner een hogere score dan Last.Fm en Pandora. Én ik heb er vier nieuwe vrienden voor het leven bij. Maar het was al met al het veelvuldig schelden tegen m'n computer omdat een pagina niet laadde of omdat de muziek niet wilde spelen niet echt waard.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics