3.11.06 - (0)


Eind november, begin december toeren, met dank aan Living Room Records, twee zeer leuke meidenbands gezamenlijk door Nederland. De Ian Fays uit Californië en de Cuties uit Rotterdam. Een mooie aanleiding om het befaamde Stereo Doe-Het-Zelf Verzamel CD concept weer eens uit de kast te halen. U weet wel, een zelf te branden compilatie vol gratis (en legaal!) her en der op het net te downloaden muziek. Voor de gelegenheid bestaat deze 20ste editiei uit muziek van louter vrouwelijke bands en artiesten en de titel Stop Staring At My Tits - uit het nummer Ugly Boy van de Cuties, niet mijn woorden - lag derhalve té voor de hand om niet te gebruiken. Je vindt het bijbehorende pdf-hoesje hier en de concertdata bijvoorbeeld op de myspace van de Ian Fays.

1. Slumber Party - 10-9-8-7-6-5-4

Slumber Party - een Detroits gezelschap rondom Aliccia Berg - opereerde altijd al in de meer dromerige contreien van de garagerock en lijkt hier in deze track van hun nieuwe album Musik nog eenvoudiger maar tegelijkertijd ook nog meer van de wereld te klinken. 3-2-1-go!

Te downloaden bij Killrockstars.

2. El Perro Del Mar - God Knows (You Gotta Give To Get)

Speels en toch ook wel een beetje onheilspellend liedje van een van de eigenzinnigste muzikale talenten van de laatste paar jaar. In Zweden én daar buiten. You Gotta Give To Get is El Perro Del Mar's meest recente single.

Te downloaden bij Hybrism.

3. Magneta Lane - Broken Plates

Naar het schijnt raakte dit Canadeze drietal zo geïnspireerd na een backstage ontmoeting met de Libertines dat ze meteen maar besloten een bandje te beginnen. Muzikaal hebben Pete Doherty c.s. overigens weinig sporen nagelaten. Broken Plates is een lekker puntig en poppy punkrockertje waar je gemakzuchtig referentiepunten als de Pretenders en Sleater-Kinney aan zou kunnen hangen.

Te downloaden bij Insound.

4. The Ian Fays - Empty Alcohol Bottle

Niet het soort muziek dat snel door verkopers van audio-apparatuur gebruikt zal worden om jou, als potentiele consument, van de kwaliteit van de door hun aangeprezen waar te overtuigen. Maar daar hebben wij, échte muziekliefhebbers, natuurlijk geen boodschap aan en wij smelten juist vanwege de door die lo-fi benadering nog eens onderstreepte intimiteit van zo'n mooi liedje.

Te downloaden bij Homesleep.

5. Justine Electra - Defiant & Proud

Ook geen toonbeeld van hi-fi geluidskwaliteit dit. En dat terwijl het toch afkomstig is van een album met de titel Soft Rock. Justine Electra is Australische maar opereert vandaag de dag, zoals zo veel creatievelingen, vanuit Berlijn.

Te downloaden bij City Slang.

6. Erase Errata - Tax Dollar

Droge, venijnige en dansbare koebelpostpunk uit San Fransisco. Krassende gitaren en sloganeske vocalen krijgt u er gratis bijgeleverd. Afkomstig van het nieuwe, derde Erase Errata-album, Nightlife.

Te downloaden bij Kill Rock Stars.

7. OOIOO - UMA

De feiten: OOIOO is de band rondom Yoshimi P We, percussioniste in de Boredoms (en inspiratiebron voor de Flaming Lips' Yoshimi Battles The Pink Robots). Ook hier kiest ze niet echt voor de weg met de minste muzikale weerstand. Alhoewel, UMA klinkt in eerste instantie misschien als een gewoon erg fijn staaltje, in onze westerse oren 'typische' Japanse, piepknor-rock maar heeft door die tribale drums en call-and-response vocalen eigenlijk wel iets weg van een cheerleader-chant. Uit een andere dimensie, dat dan weer wel, en met rare electronische bliepjes.

Te downloaden bij Spin.

8. Neko Case - Star Witness

Een van mijn absoluut favoriete zangstemmen uit de rockgeschiedenis; zowel wat betreft haar bijdragen aan het oeuvre van de powerpoppers van de New Pornographers als het statige, bijna klassieke countrywerk onder haar eigen naam. Star Witness is afkomstig van haar meest recente solo-album Fox Confessor Brings the Flood.

Te downloaden bij Anti.

9. Au Revoir Sumone - Backyards Of Our Neighbours

Blijkbaar kunnen ook electronische instrumenten halfslaperig klinken. Misschien moeten Annie, Erika & Heather, zij zijn Au Revoir Simone en dit is een track van het album Verses of Comfort, Assurance And Salvation, hun synthesizers en drumcomputers eens een avondje vroeg naar bed sturen. Alhoewel, het klinkt zo wel heel erg mooi.

Te downloaden op aurevoiresimone.com.

10. Emily Haines - The Lottery

Emily Haines ken je, wellicht, als zangeres van de Canadeze band Metric (of van Anthem For A Seventeen-Year Old Girl van de Broken Social Scene). Doctor Blind is wat mij betreft het hoogtepunt van hun haar debuut solo-album, Knives Don't Have Your Back, maar ik mag dan ook graag zo nu en dan onder het genot van een paar emmers depressieve violen en een herfstige piano een beetje melancholiek uit het raam naar buiten kijken.

Te downloaden bij Filter Magazine.

11. Winter Took His Life - Lucky Star

Niet de meest optimistische bandnaam ever maar past goed bij een niet bepaald vrolijk, maar toch heel erg mooi en dromerig kampvuurliedje als dit. Onder de naam Winter Took His Life bracht de Zweedse Susanna Brandin inmiddels een kleine handvol ep's uit.

Te downloaden op wintertookhislife.net.

12.Bobby Baby - Lucky Moments

Anno 2006 schijnen er nog mensen te zijn die denken dat electronica niet lief en schattig kan klinken. Die mensen moeten maar eens naar dit uitermate lieve en schattige liedje van Bobby Baby luisteren. Die drumcomputer dartelt haast net zo lief en schattig tussen die tokkels van die akoestische gitaar als een paar pasgeboren lammetjes in een met dauw overdekt weiland op een zonnige lente-oochtend.Woo-hoo.

Te downloaden op bobbybaby.net.

13. Jennifer O'Connor - Today

Soms zijn de dingen heel simpel. Zangeres voelt zich een beetje bleu, pakt akoestische gitaar en schrijft vervolgens een heel mooi hartverscheurend liedje (en dat neemt ze dan op in een studio en een platenmaatschappij zorgt er voor dat het op een cd'tje verkrijgbaar is en dat je, toevallig precies dít nummer, van hun site kunt downloaden als gratis voorproefje, maar je begrijpt hopelijk wat ik bedoel).

Te downloaden bij Matador Records.

14. The Blow - Pile Of Gold

Zó hoor ik mijn popmuziek het liefst. Electronisch en glimmend en modern maar ook raar en kriebelig en met haken en ogen. Van het zojuist verschenen album Paper Television.

Te downloaden bij K Recs.

15. Miss Kenichi - Arrived

Katrin Hahner is Miss Kenichi. Ze heeft een gitaar en verder heel weinig. Sterker nog, een boel van de mooi sombere sfeer van het nummer zit hem in de stilte tússen de gitaaraanslagen. Duidelijk een geval van maximaal resultaat met minimale middelen.

Te downloaden bij Kitty-Go.

16. The Cuties - Ugly Boy

Niet het meest cuteë moment uit het, nog jonge, oeuvre van dit viertal uit Rotterdam. Maar, laten we wel wezen, lelijke jongens passen gewoonweg niet in het zonnige, bloemrijke en regenboogkleurige wereldbeeld van de band, daar wordt je vanzelf iets minder schattig van, voor een paar minuten.

Te downloaden bij Living Room Records.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics