11.12.06 - (0)


Getatchew Mekuria & The Ex - Eywat Setenafegagn
Dat The Ex wat met Ethiopië heeft mag hopelijk bekend zijn. De band ging er een aantal keer op toernee en haalt ook regelmatig muzikanten over om hier in Europa mee te touren. Voor hun recente 25ste verjaardagsfeestje hadden ze onder meer Getatchew Mekuria uitgenodigd. Deze samenwerking beviel de inmiddels 73-jarige saxofonist zó goed dat hij z'n welverdiende pensioen - z'n hoogtijdagen lagen in de jaren zestig, eerste helft jaren zeventig, alhoewel hij in de jaren vijftig ook al flink aan de weg toeterde - onderbrak voor een nieuwe plaat mét die kaaskoppen van the Ex. Deze zojuist verschenen cd bevat onder meer live-opnames van de toer die de combinatie (plus een handvol extra gastblazers) eerder dit jaar door Nederland en Frankrijk deed. En nu wil ik niet op de jaarlijstjes vooruit lopen maar het concert in de Ot301 was voor mij zonder twijfel hét concert van het jaar. The Ex is sowieso een band die ik, in al z'n monotone en krasserige drammerigheid, live het allerbest tot z'n recht vind komen, maar de fantastische melodieën die Mekuria uit z'n instrument tovert zorgden voor minstens vier extra dimensies: broeierige soul, opzwepende funk en nog een stuk of twee die waarschijnlijk alleen in het Ethiopisch te omschrijven zijn. Het van dit album gratis te downloaden voorproefje is, eigenlijk een beetje jammer, een van de ingetogenere, meer meanderende nummers maar, soit, voor de échte knallers moet je dan maar gewoon de cd zelf kopen.

Foam - A Small Party With No End
Uit dezelfde contreien als dat kekke nummer van de Sugarettes een paar maanden terug - sterker nog, dat is precies dezelfde zangeres - en minstens even fris en opwindend. Lekker puntige en venijnige gitaarpop die doet denken aan bands als de Long Blondes en, van langer geleden, Elastica.

Vol trots wil ik jullie blik overigens ook even naar de sidebar van deze website wijzen waar vanaf vandaag quasi-wekelijks een exclusief Punkrock Spekkie Big stripje te vinden is. Van de hand van Marc Van Der Holst, natuurlijk.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics