18.10.07 - (0)


Reba McEntire - Because Of You (ft. Kelly Clarkson)
Een van mijn favoriete downloads van het afgelopen jaar was de complete Amerikaanse country top-60 van een bepaalde week. Geen idee meer welke week en dat maakt ook niet zo veel uit. Met echte ouderwetse country van vroeger heeft weinig meer te maken. Zelfs Billy Ray Cyrus' Achy Breaky Heart had meer Johnny Cash of Merle Haggard in zich. Het is gewoon aalgladde pop/rock met een dik aangezette snik in de stem, dito zuidelijk accent en als er al een slide-gitaar in voorkomt is dat vooral om het sentiment nog eens extra dik aan te zetten. Je moet wel een vergaande interesse in (en een behoorlijke gewenning aan) de extreem populistische kant van de moderne muziek hebben om het aan te kunnen. Ik was extra benieuwd geworden door dit artikel in de Economist waarin de country hitparade wordt gepresenteerd als een soort antropologische barometer van de wereld van de gewone, hard werkende, god vrezende (en Bush stemmende) Amerikaan. Country als het CNN van de (blanke) Amerikaanse onderklasse. Dat deel van Amerika waar het leger een aantrekkelijke werkgever is wegens gebrek aan andere carriere-mogelijkheden. En tussen de gebruikelijke tranentrekkers over alcoholisme, gebroken huwelijken en ander huiselijk ongeluk vielen de muzikale relazen uit het oogpunt van (de familie van) in Irak gestationeerde of daar, al dan niet fysiek gewond maar zeker psychologisch aangeslagen, net van teruggekeerde soldaten zeker op. Helemaal als je het vergelijkt met dit soort muzikaal spierballenvertoon van een paar jaar geleden. Het downloaden van Reba McEntire's nieuwe album, Duets, blijkt echter een stap te ver. Ik mis de filter van het hit-zijn. En ondanks vocale bijdragen van steeds een andere gast klinkt het allemaal een beetje same-y. Bovendien vind ik het moeilijk Reba's stem serieus te nemen. Ze speelt de hoofdrol in een naar haar vernoemde sitcom - zondagsmiddags op rtl4 geloof ik - en ze brengt de punchlines daar met precies dezelfde knauw als waarmee ze hier alle kleinburgelijke drama's bezingt. Het is nog net niet zo erg als André van Duin een serieus nummer proberen te horen zingen, maar bijna. Because Of You is eigenlijk wel heel lekker klef. Ben er alleen nog niet helemaal achter waar het nou over gaat. Dacht eerst dat Reba en Kelly hier moeder en dochter spelen maar dan begrijp ik vervolgens niet of ze elkaar nou bedanken of kwalijk nemen voor elkaars bestaan. Dus misschien dat ik er hele verkeerde dingen in lees. Niemand minder dan Justin Timberlake maakt trouwens zijn opwachting in een ander nummer op deze plaat. Voor de rest is het een komen en gaan van de usual suspects als Rascal Flatts, LeAnn Rimes en Trisha Yearwood.

Over country gesproken: Kenny Rogers' The Gambler schijnt te zijn uitgegroeid tot het onofficiele volkslied van het Engelse rugbyelftalteam (dat, mochten jullie dat daar niet zo volgen, tegen alle verwachtingen en sportwetten in aanstaande zaterdag in de finale van de wereldkampioenschappen staat)

Wetenschappelijk bewijs - wel, met behulp van een grafiek in ieder geval - dat Rilo Kiley op hun laatste plaat niet zo goed is als vroeger.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics