3.11.07 - (0)


Mijn vijf favorietste hiphoptracks van het moment:

The Hood Internet (ABX) - If I Could Rock (It Would Feel Like This) (bron)
Mash-ups zijn toch wel zo verschrikkelijk 2001. Maar hier komen op fantastische wijze zoveel dubbele bodems samen dat zoiets makkelijk door de vingers gezien kan worden. Het is R.Kelly (en Ludacris)'s Rockstar met de violen uit Jens Lekman's If I Could Cry (It Would Feel Like This). Allereerst klinkt dat al een stuk natuurlijker dan dat je op basis van de theorie zou verwachten. Sowieso is de moderne hiphop niet vies van een beetje kitscherige glijsoul en ze komen niet veel kitscheriger dan de strijkers op Jens' meest recente album. Ik dacht in eerste instantie dat het toeval was en dat ze allebei gewoon dezelfde sample gebruikt hadden. (Ik heb pas net het origineel opgesnord en daar zitten hele lelijke gitaren van Kid Rock onder. Dus om eerlijk te zijn zou elke verandering een verbetering hebben betekend). Tekstueel zal Lekman zich waarschijnlijk niet makkelijk kunnen herkennen in de opschepperige vieze praatjes van R.Kelly maar ik denk dat hij de humor van de tegenstelling met zijn eigen stuntelende zelfmedelijden er wel van kan inzien. En er zijn eigenlijk ook wel een beetje overeenkomsten: beide zangers wekken de indruk zichzelf zó serieus te nemen dat je begint te vermoeden dat het wellicht diep van binnen een tikkeltje ironisch bedoeld is.

The Coolkids - Black Mags
Het is in eerste instantie natuurlijk het fiets-thema in de tekst - en de video - die dit zo herkenbaar maakt. Sowieso is dit een uitgebalanceerde combinatie van stoer en gemoedelijk. Dat eenzaam knorrende electronische baslijn klinkt op het eerste gehoor donker en dreigend maar de beat sloft te vriendelijk voort om dat al te serieus te nemen. De tekst over het zo maar een beetje op je bmx door de buurt cruisen maken het helemaal af. (Je kon de track eerder deze week nog legaal en al bij Spin downloaden maar inmiddels niet meer lijkt het. Wel, er is altijd nog de Hype Machine).

Aesop Rock ft. John Darnielle - Coffee
Waarin de Mountain Goats-zanger niet zo maar als het eerste de beste r&b-zangeresje slechts af en toe het refrein keweelt maar op de hem zo bekende intense wijze een heel coda voor z'n rekening mag nemen en in de video - spoiler alert - een bovendien zeer geloofwaardige rol als zombie.

Speech Defect - Blast Off For Kicksville
Ik weet nauwelijks tot niets over Zweedse hiphop. Als we dit mogen geloven gaan de Stockholmse en Goteborgse hoods anno 2007 keihard op de rollende jazzy klanken van Ugly Duckling en Jurassic 5. Gezellig.

Miss Dade County ft. Trina - Just A Girl
Inderdaad een stuiterende casio-hop versie van de No Doubt-hit. Ik kan me het eventuele feministische gehalte van het origineel niet 1-2-3 voor de geest halen, maar ik heb de indruk dat de kapitalistische sentimenten er hier een paar lagen dikker bovenop liggen. En misschien dat Mej. County nog even met haar accountant wil checken. Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij is een bankrekening in de Filipijnen niet echt een teken van bovengemiddelde financiële middelen. Zwitserland of de Kaaiman Eilanden zijn wat dat betreft een betere gok.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics