8.7.08 - (0)


Als het Londonse Rough Trade East een voorzichtige teen in het pierebadje van het Nieuwe Platen Winkelen is, is het (recentelijk verhuisde en vernieuwde) Pure Groove in dezelfde stad een duik in het diepe. Vanaf de hoogste plank. Met salto en schroef. De ouderwetse platenzaak heeft het niet makkelijk vandaag de dag. Het internet is beter gesorteerd, je hoeft er de deur niet voor uit en goedkoper (en, als je weet waar je moet zoeken, zelfs gratis). Daar is het moeilijk tegenop concurreren. Dan kan je niets doen en blijven teren op dat handjevol mensen dat uit nostalgisch oogpunt nog steeds bij je langskomt of je kunt andere manieren verzinnen om mensen naar je winkel te trekken en vervolgens het geld uit hun zak te peuteren. Het toverwoord van het Nieuwe Platen Winkelen is 'Selectie'. Het heeft geen zin om álles in je zaak neer te zetten. Die ene muzieknerd die op zoek is naar precies díe Duitse persing met spelfout op de binnenhoes uit dát jaar van die bepaalde nooit officieel verschenen live-lp gaat maar naar Ebay. De platenzaakmeneer (of -mevrouw) wordt een soort DJ. Hij (of zij, etc.) kent z'n publiek. Weet wat ze willen. Maar weet ze ook te verrassen. Het aanbod is overzichtelijk - (de aankleding van het Nieuwe Platen Winkelen is dan ook ruim, licht, modern) - en to the point. Rough Trade East begrijpt dat. Pure Groove gaat nog een paar stappen verder. Hun aanbod bestaat uit 100 platen. Singles en albums door elkaar. De actuele stand is 46 om 54 maar dat is nu. Hebben ze iets anders gevonden waar we beslist naar zouden moeten luisteren, dan moet er iets van de muur. Oh ja, de muur. Geen bakken bij Pure Groove. Alles hangt aan futuristisch ogende - maar hoogst waarschijnlijk gewoon van de Ikea afkomstige - constructies aan de wand. Heb je iets van je gading gevonden dan kijk je naar het nummer en vis je je buit uit de onder het hele gebeuren hangende mappen om het vervolgens, gewoon zoals vroeger, af te rekenen bij de kassa.

Ik ben voor. In principe. Het succes (zowel aan mijn als aan hun kant) hangt natuurlijk voor een groot deel af van die Selectie. En dat zit bij Pure Groove wel snor. (De schrijver van de Spiral Scratches column in Fact Magazine is een Pure Groover. In die hoek moet je het muzikaal ook een beetje zoeken.) Het is allemaal hip en nu en cutting edge en ter zake doende. Wat ik ken ben ik ook enthousiast over en wat met niets zegt klinkt spannend en maakt nieuwsgierig. De concrete aanprijzingen - een kartonnetje met een alinea naast de plaat in kwestie - kunnen overigens wel iets, eh, concreter want die zijn nu soms een beetje algemeen en nietszeggend, zodat ik alsnog thuis kom met dingen van bands die ik al kende. Da's een beetje zonde. En ze doen zo hun best. Een aantal dingen is alleen hier verkrijgbaar, ze hebben iemand als Jay Reatard een hele stapel singles laten signeren en weer andere platen, bijvoorbeeld de nieuwe Born Ruffians, komen met exclusieve mix-cd's. De bijbehorende website - alhoewel uitgevoerd in ietwat deprimerend grijs - bruist bovendien van de activiteit (én de gratis downloads). Het Nieuwe Platen Winkelen vereist nogal wat moeite en energie van de meneren en mevrouwen achter de toonbank.

One Little Plane - The Sunshine Kid (bron)
Bij Pure Groove lopen ze vooralsnog over van de energie. In een streven zo veel en zo vaak mogelijk mensen naar hun toko te trekken organiseren ze aan de lopende band Leuke Dingen. Ze zijn vooral gek op in store optredens. Er vind er nog net niet elke dag een plaats. Een paar weken terug zag ik er Health zo maar tussen de middag de plavuizen uit de vloer rocken. Vorige week donderdag was het al met al een een stuk ingetogener gebeuren met de überlieve rammelliedjes van One Little Plane. Helaas doet de hit The Sunshine Kid de rest van het oeuvre een beetje verbleken, maar het was hartstikke schattig.

update: mp3-link verwijst nu wel naar het goeie nummer...


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics