26.8.08 - (0)


Matthew Sweet - Let's Love (bron)
Matthew Sweet - Sunshine Lies (bron)
Ik ontdekte Matthew Sweet dankzij een t-shirt waar een jongen bij mij op de middelbare school zat mee rondliep. Hij droeg ook wel eens een shirt van Nine Inch Nails en die vond ik erg stoer (wel, ik kende Head Like A Hole van MTV). Girlfriend, het toen net verschenen album van Sweet dat ik hierom bij de bieb leende, klonk helemaal niets als Nine Inch Nails maar het duurde niet lang voordat ik daar overheen was en het is nog steeds een van mijn favoriete platen ever. Ik heb z'n daaropvolgende albums, zoals dat gaat, nog een paar jaar steevast gekocht maar het werd steeds meer een verplichting. Ik kwam er langzaam maar zeker achter dat Girlfriend niet alleen in het oeuvre van Sweet zelf maar in het hele singer-songwriter/popwerpop gebeuren een speciaal plekje inneemt. Van deze twee voorproefjes van z'n nieuwste album, ook Sunshine Lies geheten, werd ik echter weer heel erg enthousiast. Dit klinkt weer eigen en spannend en buiten de lijntjes. Zoals Girlfriend. Let's Love lijkt in eerste instantie niet meer dan een rond een okay-e riff opgebouwd rockertje maar krijgt een extra dimensie dankzij Sweet's voorliefde voor bijtend gitaargepiel dat weinig met de actuele melodische context van doen lijkt te hebben (en, niet te vergeten, een lekker refreintje). In Sunshine Lies gaat de distortion uit maar gaat het spiegedeliese een paar tandjes hoger. Meer gelaagde vocalen. Zo'n gitaar die klinkt alsof-ie achterstevoren. Maar het blijft licht en zweverig. Het zijn, helaas, meteen ook de twee interessantste nummers op Sunshine Lies. Het is zeker geen onaardig album. Degelijk. Bieteleske liedjes. (Soms, als er gerockt wordt, Lenny Kravitzesk). Ik kan me, met uitzondering van dat covers album met Susanna Hoffs (van de Bangles, en in Sunshine Lies ook te gast trouwens), eigenlijk geen recent Matthew Sweet album voor de geest halen dus ik durf best te zeggen dat dit het beste Matthew Sweet (solo)album van dit decennium is. Maar geen Girlfriend.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics