25.11.08 - (0)

Pas nadat ik na lang wikken en wegen m'n vijf definitieve keuzes voor VPRO's Song van het Jaar 2008 had geselecteerd zag ik ergens in een bovenhoek de opmerking dat de volgorde er ook toe deed. In principe niet heel onlogisch en in het inleidende stukje op de stempagina gaat het ook gewoon om een top vijf maar het had wat mij betreft wel iets duidelijker gemogen door middel van, bijvoorbeeld, de nummers 1 tot en met 5 voor je keuzes. Maar goed, eigen schuld verder en omdat er nu nog een juiste volgorde in aanbrengen lastig is en ik geen zin heb om m'n top vijf helemaal opnieuw in te vullen wordt dit hem:


Cool Kids - Black Mags
Dio/Voicst - Het Is Je Boy
GRAM - The Joke Is On Me
Okkervil River - Lost Coastlines
SoKo- I'll Kill Her


met dankzij het alfabet iets minder punten voor Okkervil River dan eigenlijk de bedoeling. Soit. Ik ben overigens niet de enige die de fout maakt geen volgorde in z'n voorkeuren aan te brengen. En ik kan me van vorig jaar herinneren dat het voor mij toen ook niet helemaal duidelijk was of het om een top vijf of om vijf keuzes ging. Het ligt duidelijk niet alleen aan mij en dat kan ik bewijzen ook. Ik heb uiteindelijke lijst van vorig jaar er nog eens bijgepakt. Volgens mijn berekeningen is er een significante (positieve) relatie tussen de eindstand en de alfabetische volgorde (een Pearson correlation van .216, p = .016). Het zou in principe mogelijk kunnen zijn dat bandjes-met-een-A in 2007 gewoonweg leukere liedjes maakten dan bandjes-met-een-Z. Geen idee waarom dat het geval zou zijn maar het zou zo maar kunnen. Daarom, ter vergelijking, de jaarlijst van Kink FM in SPSS gegooid. Gaat per slot van rekening ook over alternatieve radiohitjes. Een correlatie van .026 en zelfs met de beste wil van de wereld niet significant te noemen (p = .4). Er zijn blijkbaar dus meer mensen zoals ik; mensen die de instructies niet lezen en meteen aan het klikken slaan en hun lijstje gewoon alfabetisch insturen. Jammer voor zZz. Dat ik voor de Song van het Jaarlijst van 2006 een negatieve(!) correlatie vind tussen de alfabetische volgorde en de eindstand zien we in dit verband dan maar even door de vingers.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics