15.8.09 - (0)


Op de hoogte zijn van de plaatselijke charts is een belangrijk onderdeel van het inburgeringsprocess. Maar zeker niet het eenvoudigste. Net als thuis, in Nederland, is er op de Duitse MTV vandaag de dag nog maar weinig muziek te vinden en trekt er op het kanaal slechts een schier oneindige parade van reality shows met diverse leden van de Familie Hogan en tenenkrommend neppe dating programma's aan het netvlies voorbij. De lokale konkurrent, Viva, is niet veel beter maar weet het in ieder geval nog in z'n hart te vinden om op vrijdagavond rond etenstijd een blik te werpen op de Top 100. Geen idee hoe officiëel deze countdown is en door wie of wat het is samengesteld maar we doen het er mee:

80. Klaas meets Haddaway - What Is Love 2k9
Alsof die vele Rudi Völler-snorren en totaal onironische matjes die ik hier op een gemiddelde zaterdag door de stad zie lopen nog niet genoeg bewijs zijn dat bepaalde delen van de Duitse maatschappij nog in heel andere decennia leven. Er is niet eens de moeite gedaan meer aan het origineel te veranderen dan het op een gegeven moment wat dikker aanzetten van de bas(drum).

67. Lily Allen - Fuck You
Het programma duurt slechts twee uur dus niet álle 100 platen komen langs. Deze kende ik al.

58. Chris Brown - Forever
Deze niet. Geinige house-y beat. Die jammer genoeg nergens in de volgende versnelling gaat. Blijf de hele tijd wachten op het moment dat het, absoluut no pun intended, gaat knallen.

53. Loona - Parapapapa
Oftewel Marie-José uit IJmuiden. Scoorde met DJ Sammy in 1998 een kneiter van een (zomer)hit met Bailando. Lijkt het volgens Wikipedia sindsdien elke zomer met meer of, wat vaker het geval is, minder succes opnieuw te proberen. Zo te horen zijn anno 2009 te ideeën totaal op.

45. 2Raumwohnung - Wir Wirden Sehen
Duitse zuchtmeisjes-van-een-zeker-leeftijd-rock. Momenteel klinkt het Duits me nog te onbekend en, derhalve, mysterieus en poëtisch in de oren. Ik ben er ook nog lang niet achter hoe die stijve, onhandig houterige mensen van hierbuiten toch met dit soort stijlvolle en subtiele popmuziek op de proppen kunnen komen.

43. Pink - Please Don't Leave Me
Een van de gevolgen van je hele muziekbeleving online, eh, beleven is dat concepten als 'derde singles van Pink albums' totaal aan je voorbijgaan. Fijn onderkoeld rocknummertje. Pink zelf klinkt lekker gruizig, zonder ook maar een moment te overdrijven. Geinige Misery-esque video.

42. Kate Perry - Waking Up In Vegas
Meer 'derde(?) single van het album' shenanigans. Lang niet zo goed als Kissed A Girl of Hot & Cold en dus gaat ook hier de clip voor de lollig. Kijk, Penn & Teller. Ik ben meer benieuwd naar de aankomende plaat van Paramore, eerste single Ignorance is in ieder geval fantastisch.

39. Eminem - Beautiful
Mijn hemel, wat een beroerd nummer. Kan me niet voorstellen hoe slecht die plaat dan wel niet moet zijn als dit een single is (de vijfde, maar dan nog). Larmoyante rockbeat. Vervelend refrein. Iedereen is mooi, van binnen. Of iets in die trant. Het wil niet eens op een goede manier klef worden.

37. Silbermond - Irgendwas Bleibt
Serieuze kost. Rock met drama die het er, ondanks de semi-zwartwitte Van Dik Hout Zaagt Men Planken clip, muzikaal niet al te dik bovenop legt. Zou dit nou ook gewoon Nederlandstalig kunnen werken of gaat het dan, afgezien van de vrouwelijke vocalen, echt meteen als Blöf klinken?

36. Mark Medlock - Mamacita
Meer pseudo-tropische onzin. Ergens halverwege Jody Bernal en René Froger. In tenenkrommend Engels. De presentatrice verzucht, niet onterecht, dat het maar snel herfst mag worden.

27. Dellé - Pound Power
Weinig opzienbarende reggae-pop van de zanger van Seeed.

23. Marquess - Arriba
Arriba rijmt op papaya. Er zijn trompetten en dames in bikini in de branding. M'n zomerhitclichebingokaart is bijna vol.

17. Mylo - You Don't Know
Ergens op het meest recente album van Hello Saferide wordt een beeld geschetst van 'backpackergirls met een Manu Chao cd' en je weet meteen wat ze bedoelt. Dit is muziek voor meisjes voor wie de muziek van Manu Chao te exotisch is.

13. Marit Larsen - If A Song Could Get Me You
Als ik hier niet al woonde zou dit een reden om hier te immigreren. De perfect naar Disney maatstaven geproportioneerde porcelijnen poppenhuispop van Marit Larsen op het randje van de top 10 en op weg naar boven!

10. Jan Delay - oh Johnny
Ook aan Duitsland is het Mark Ronson-virus niet ongemerkt voorbij gegaan. Slappe retrosoul - de clip citeert ruimhartig uit de film de Blues Brothers - met hyperaanstekelijk refreintje. Jan Delay is van oorsprong rapper (zat in Absolute Beginner) en heeft eerlijk gezegd niet bepaald de (zang)stem om dit soort muziek te dragen. Uit sympatie lijkt de rest van de muziek ook maar zo dunnetjes mogelijk te zijn gaan klinken. Wir Kinder von Bahnhof Soul is dan weer wel een erg leuke albumtitel.

9, Frauenarzt & Manny Marc - Das Geht Ab
'Humoristische' rap over electrobeat. Mikt, hopelijk, op Zo Fout Dat Het Weer Goed Is maar schiet dat doel op zo'n enorme schaal voorbij dat het gewoon weer heel erg Fout is. Duitsland is toe aan z'n eigen Jeugd van Tegenwoordig.

8. Beyoncé - Sweet Dreams
Ook in de wereld der R&B diva's bestaat het 'derde single van het album' syndroom. De synthesizerlijn uit Beat It was niet te betalen dus hebben ze iets gebruikt wat er op lijkt en ook voor de clip was dan ook niet zo heel veel budget beschikbaar en dus doet ze een dansje in een aantal verschillende jurkjes.

7. Gossip - Heavy Cross
Standing In The Way Of Control mk.2. Bij lange na niet zo goed als - maar wat is? - maar doet op zeer efficiente wijze wat het moet doen. Een band die duidelijk weet waar haar kracht ligt. En de clip fonkelt lekker uitbundig.

5. Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Tsja, ik was al bang dat dit ter sprake zou komen. Er zijn namelijk weinig bands waar ik een grotere schurfthekel aan heb dan aan de Black Eyed Peas maar deze single is dus geweldig. Ingehouden electro-rock die, tot twee maal toe, meesterlijk opbouwt tot en uitmondt in een uitzinnig op en neer stuiterende apotheose.

3. Cassandra Steen & Adel Tawil - Stadt
Grote gebaren rap. Hij fokt zich op in de coupletten. Zij staat in de refreinen stoer haar mannetje. Oneindig keer indrukwekkender dan die slappe hap van Eminem.

2. Nelly Furtado - Manos Al Aire
Handjes in de lucht. Desondanks wordt hier overduidelijk niet zo maar op de zomerhitmarkt gemikt. Dit is het volwassen werk. Het Spaans leent zich uitstekend voor dramatische trillers aan het eind van elke zin maar verder wil het maar niet echt meeslepend worden en komt Mej. Furtado's vocale truukje dan ook behoorlijk aanstellerig over.

1. Emiliana Torrini - Jungle Drum
In de regel kun je midden in de nacht wakker maken voor schattige Scandinavische vrouwen maar voor deze IJslandse moet ik in dit geval toch een uitzondering maken. Dit is Schattig op precies de verkeerde manier - de jeukende uitslag verzorgende - en doet met z'n veel te opgewekte melodie en z'n onomatopeïsche ritmenabootsing aan, zeg, een Kindermusical van de hand van Herman van Veen denken.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics