16.2.15 - (0)

Eigenlijk zou je denken dat er anno 2015 weinig reden meer is om naar de radio te luisteren. Met een paar muisklikken kun je moeiteloos je favoriete muziek uit je (computer)speakers toveren dankzij Spotify en Itunes en Youtube dus waarom zou je nog naar de muziekkeuze van iemand anders luisteren? En toch luister ik nog best veel radio. Ik vind het, in z'n ideaalvorm, nog steeds een heel romantisch medium. Dat er iemand op gezette tijden voor een bepaalde tijdsduur plaatjes uitzoekt die hij of zij je wil laten horen. Dan hoef ik echt niet per se elk liedje prachtig te vinden. Als ik maar iets heb met de (muzikale) persoonlijkheid van de presentator/samensteller. Natuurlijk heb je daar vandaag de dag geen traditionele radio meer voor nodig. Dankzij de internets kun je met een paar andere muisklikken luisteren naar miljoenen unieke radioprogramma's op duizenden lokale/internet only zenders en je hoeft ook niet meer op precies het juiste tijdstip in te schakelen omdat je het anders mist - alhoewel dat ook z'n charme had - maar kun je gewoon achteraf, wanneer het jou uitkomt, het programma streamen. Dit zijn momenteel mijn vier favoriete shows:

Sean Rowley
All Back To Mine heet het programma op de website. De jingles zeggen meestal The Joy of Music. Beetje verwarrend. Wordt in ieder geval wekelijks uitgezonden op BBC Radio Kent. Ironisch genoeg leerde ik het pas kennen toen ik niet meer in Kent (Caterbury) woonde. Heb het ook nog nooit live beluisterd want het wordt uitgezonden in de kleine uurtjes van zater- op zondag. Qua sfeer past het misschien ook wel beter op zondagmorgen. Muzikaal gaat het alle kanten op - country, soul, Americana, AOR, disco - maar alles in een laidback, chilled-out tempo. Hier hoorde ik voor het eerst Jonathan Wilson en Matthew E. White. Je kent Rowley trouwens beter dan je denkt. Die figuur die naar je toe komt lopen op de hoes van What's The Story (Morning Glory)? Een en dezelfde.

Andrew Weatherall's Music's Not For Everyone - The NTS Editions
NTS is een van de grotere, bekendere Londonse internetradiozenders. Om eerlijk te zijn durf ik me niet zo goed in hun programmering te verdiepen uit angst dat ik dan geen tijd meer over hou om naar andere dingen te luisteren. Het programma van Andrew Weatherall wil ik al vaak meerdere keren luisteren om, met de tracklist d'rnaast, zorgvuldig te noteren welke bands ik allemaal aan nader onderzoek moet onderwerpen. Weatherall draait precies wat je van hem verwacht - techno die klinkt als rock, rock die klinkt als techno, muziek van nu die klinkt als muziek van vroeger en muziek van vroeger die klinkt als muziek uit de toekomst - en toch is het altijd allemaal nieuw en verrassend en geweldig. Maandelijks, twee uur.

FM4 Heartbeat
Ik hou van programma's die me een net iets andere kijk op een favoriet genre voorschotelen. Robert Rotifer is Oostenrijker maar opereert vanuit Engeland (Canterbury toevalligerwijs) voor de Oostenrijkste publieke radio. Hij is zelf ook muzikant (uit de scene rond Darren Haymen en Allo Darlin' enzo) en draait elke twee weken op maandagavond 2 uur nieuwe gitaarpop maar dus met een half been in Wenen (en een grote teen in de wereld van de jaren zeventig singer/songwriters). Ik heb trouwens precies de verkeerde week uitgekozen om hier over te schrijven want de andere maandagen - vandaag bijvoorbeeld - worden gevuld door z'n collega Eva Umbauer en alhoewel die ook gitaarpop uit de indiehoek doet, heb ik bijna niets met haar muziekkeuze. Is een heel subjectief dingetje verder.

The Séance
Wekelijks uurdurend programma van Pete Wiggs (St. Etienne) en James Papademetrie (muziekjournalist) op Radio Reverb, een lokale zender in Brighton. Ook hier weer altijd een op papier bonte verzameling verschillende muzikale stijlen - iets folky's uit de jaren zestig, iets dubby's uit de jaren zeventig, iets Throbbing Gristleërigs uit de jaren tachtig, iets Basic Channel-achtigs van meer recent; echt heel actueel wordt het overigens nooit - maar dat het in het echt allemaal heel logisch en natuurlijk bij elkaar past. Je kunt merken dat het lokale radio is want ze doen ook gewoon elke week de klassieke lokale radio rubriek Drie Tracks Met Een Gezamenlijk (Vaak Nogal Vergezocht) Thema.

Alle bovenstaande programma's zijn dus via een stream te beluisteren wanneer het jou uitkomt maar zelf ben ik nog een beetje ouwerwets en luister ik graag, weg van het internet, van m'n mp3speler. Ik download dus ook nog steeds graag. Geen van de hier genoemde programma's bieden deze optie zelf aan maar met wat hulpstukken van dubieuze legaliteit is daar wel omheen te improviseren. Het makkelijkst gaat dat voor de Seance en de programma's van Andrew Weatherall want die worden op Mixcloud gezet en die zijn daar eenvoudig van af te rippen met Offliberty. De site van FM4 is niet heel goed beveiligd dus de mp3 van Heartbeat kun je met een eenvoudig staaltje ouwerwets broncodesurfen achterhalen. Eventueel installeer je Live HTTP Headers. De BBC is het moeilijkst te kraken maar niet onmogelijk. Doorzetters kunnen aan de slag met get_iplayer maar dat run je via je Windows Prompt dus is niet echt gebruiksvriendelijk.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics