31.8.15 - (0)
De vijf memorabelste tunes die ik gister herkende of shazamde tijdens Notting Hill Carnival:

Eigenlijk is de hoofddag van de carnival vandaag, maandag, en niet gister. Maar vandaag regent het. De zondag wordt aangekondigd als de 'familiedag' maar ik heb geen idee wat het verschil is met de maandag. Dit is mijn eerste keer. Vorig jaar regende het namelijk ook en toen ben ik helemaal thuis gebleven maar ik vond dat ik mezelf geen noordwest-Londenaar mocht noemen als me dat nóg een jaar zou overkomen.

Als ik rond lunchtijd in de buurt ben, denk ik aanvankelijk dat het vandaag alleen optocht is en de soundsystems stil blijven maar ik ben gewoon aan de vroege kant. De optocht is vandaag trouwens de juniorversie. Een eindeloze stoet stapvoetsrijdende vrachtwagens met daarop een dj met daarachter een al dan niet fantasievol uitgedost groepje dansers. Sommige groepen hebben alleen maar allemaal hetzelfde t-shirt aan, andere hebben er echt werk van gemaakt (er is een juryverkiezing). De optocht rijdt als het ware om de buurt heen. De rest is het terrein van de soundsystems maar die hebben wat meer tijd nodig om op te zetten blijkbaar.

Ik hoor heel veel moderne reggae die klinkt als ouwe reggae, heel veel (Amerikaanse) hiphop, minder (lokale) grime dan ik had verwacht (ja, Skepta's Shutdown natuurlijk) en meer soca dan de afgelopen veertig jaar bij elkaar. Ik heb geen Disclosure gezien of Skrillex of een van de andere beloofde grote namen maar die zijn wellicht bewaard voor de maandag. In de loop van de middag wordt het erg druk. Op sommige plekken is er nauwelijks een doorkomen aan. Of omdat er een soundsystem midden op straat staat of omdat het is afgezet door de politie. Af en toe is het best claustrofobisch. Zelfs op de familiedag dus.

Verder is het eigenlijk net een soort koninginnedag. Maar dan met meer kleuren dan alleen oranje. En met betere muziek. En beter eten. Elk Caribbisch cateringbedrijfje van de stad is present met z'n jerk chicken en/of goat curry. Op iedere straathoek staat een zakelijk ingesteld type met een kraampje met gekoelde frisdraken. Of een jongeman die je wel een ballon met lachgas wil verkopen. Buurtbewoners verdienen een zakcentje bij door je voor 2pond naar hun toilet te laten gaan. Of hebben hun ramen of etalages dichtgetimmerd met planken, alsof ze een orkaan verwachten.

Weet je trouwens hoe zinloos het is om iets proberen te shazammen tijdens Notting Hill Carnival? De app geeft namelijk geen thuis als er een mc doorheen zit of een steelband of het naburige soundsystem. Of als de bassen zo hard staan dat je innerlijke organen ervan trillen. Of als de dj steeds rewind naar het begin of na een couplet en een refrein een andere track opzet. Of als je domweg geen bereik hebt omdat er een paar honderdduizend mensen op een paar vierkante kilometer staan die óók hun mobieltje proberen te gebruiken.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics