16.2.17 - (0)

Toen Teenage Fanclub vorige week in de Paradiso optraden, leek het wel alsof iedereen die ik op Facebook ken daar bij was. Ik zag foto's voorbij komen vanuit álle hoeken van de zaal. Ik werd er een beetje jaloers van. De band staat vólgende week in de Shepherd's Bush Empire en dat is ook een erg mooie zaal maar de kans dat ik daar veel Facebookvrienden tegenkom is klein. (Bovendien is het uitverkocht, zie ik net). (En die laatste plaat van ze was ook best wel erg saai).

Francis MacDonald is de drummer van Teenage Fanclub. Hij schrijft een stuk minder vaak liedjes dan het drietal Blake, Love, McGinley maar dat betekent niet dat hij het niet kan. Later dit jaar verschijnt er bijvoorbeeld een plaat die hij maakte met de kunstenaar Harry Pye. Isle of Capri is een van de voorproefjes die je nu al kunt beluisteren. Het is een aandoenlijk, niet on-Teenage Fanclub-achtig liedje over iemands grootmoeder (de teksten zijn geschreven door Pye maar worden gezongen door MacDonald). Op een gegeven moment, na haar overlijden als ik het goed begrijp, gaat het over haar platencollectie en belanden we weer eens in de wereld van de Liedjes over Liedjes.

Er worden een handvol specifieke voorbeelden genoemd: Rum and Coca Cola van de Andrews Sisters, Glenn Miller's Swing-along Party, Vera Lynn's We'll Meet Again en Ivor Novello's Golden Memories. Maar de aanwezigen zijn het er roerend over eens dat oma's allerfavorietste nummer toch wel Frank Sinatra's The Isle of Capri was. Wat de hoofdpersoon doet verzuchten, in het refrein, dat hij als ooit de staatsloterij wint, een bootreis langs de kust van het Italiaanse eiland gaat maken. En wij(?) mogen dan mee als we zin en tijd hebben.

Ik heb geloof ik niet zo veel met Frank Sinatra. Weet ook te weinig van de goeie man om te kunnen zeggen of dit nummer uit een van z'n goeie of mindere periodes afkomstig is. Het klinkt enorm cheesy maar dat is denk ik ook de bedoeling en dat kan ik de oma van Harry Pye moeilijk kwalijk nemen. En het levert zestig jaar later dus een lief nieuw liedje op met bijvoorbeeld hele mooie koortjes in de tweede helft van het refrein. (Het plaatje is een scene uit de video voor een van de ándere voorproefjes, het nummer Sympathy For Jean-Luc Godard. Meer info over het album, Bonjour, hier).pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics