31.8.18 - (0)

London City Island is een landtong in een van de bochten van de River Lea vlak voordat deze uitkomt in de Thames. Tot een paar jaar terug een desolaat stukje post-industriele rafelrand maar inmiddels met een bruggetje handig bereikbaar vanaf metrostration Canning Town en, zoals zoveel plekken in London, meteen volgebouwd met moderne dertien-in-een-dozijn woontorens rondom een anoniem ogend parkje dat alleen toegankelijk is voor bewoners en in de plinten een zielloze gastro-pub, een lege sportschool, een verkoopsuite van de projectontwikkelaar én, daarin onderscheid het zich wel, een galerie voor moeilijke electronische kunst.

Daar bij Arebyte is momenteel een intrigerende installatie van Lawrence Lek te zien. Nøtel is een, wel, verkoopsuite van een projectontwikkelaar maar dan voor een hyperfuturistisch hotel. En nep. Het werk bestaat uit een VR-deel en een aantal video-schermen waar je met een spelcomputercontroller door het hotel in kwestie kunt dwalen. De documentatie er omheen rept onheilspellend van drones, gezichtsherkenning en neuro-active speaker systems maar het oogt gewoon als het soort ruimtebasis-achtige omgeving waar, in mijn beleving, computerspelletjes zich al sinds jaar en dag afspelen.

Het is wel aardig om even door zo'n – helemaal onbevolkte, maar dat is ook onderdeel van het design – digitale wereld rond te lopen maar ik mis een beetje de diepere bedoeling. Het aardigst vind ik dat, als je op een gegeven moment op het (lege) kantoor van de CEO rondsnuffelt, je op het computerscherm een keihard dalende grafiek ziet. Is het project, ondanks de glanzende plaatjes en ronkende bewoordingen, niet zo succesvol als gepland? Misschien zitten er wel meer van dat soort details in Nøtel. Ik ben ze helaas niet tegen gekomen.

Een van de redenen voor mijn intresse was omdat de soundtrack is gemaakt door Kode9 en dat klonk verder lekker onheilspellend electronisch. De installatie is nog tot deze zaterdag te zien bij Arebyte in London en verhuist dan naar Stroom in Den Haag waar je het tot 4 november kunt komen bewonderen.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics