1.10.18 - (0)

Een van de boeken op m'n (digitale) nachtkastje op het moment is Johan Harstad's Max, Mischa & het Tet-Offensief. Het ligt er al een tijdje trouwens. En het gaat waarschijnlijk ook nog wel even duren voor ik het uit heb. Het is een heel dik boek. Voorlopige indruk is best positief. Onderhoudend verhaal. Soms misschien iets te veel niet terzake doende details. Maar goed, anders krijg je die 1000+ pagina's ook niet vol natuurlijk. Het gaat over een Noorse jongen die op een gegeven moment vanwege het werk van z'n vader met z'n familie naar Amerika verhuist.

Het speelt zich af, of liever: het deel wat ik tot nu toe gelezen speelt zich af, in de jaren negentig en om de sfeer van toen een beetje neer te zetten heeft Harstad het zo nu doen over de muziek waar de hoofdpersoon, Max, en z'n vrienden into zijn. Dat gaat niet altijd even goed. Zie het fragment hieronder bijvoorbeeld. Te vinden op pagina 24.7% percent:

De manier waarop die zin over Loveless in elkaar steekt, wekt de suggestie dat het over de band Loveless gaat. Terwijl jij en ik natuurlijk weten dat hier het album Loveless van My Bloody Valentine bedoeld wordt. Dit zou trouwens een foutje van de vertaler kunnen zijn. Beneden staat het origineel. Daar staat wel 'de Loveless-plaat'. Maar, dat moet ik toegeven, de bandnaam My Bloody Valentine wordt nergens in het boek genoemd:

Harstad heeft de plaat overigens duidelijk wel eens gehoord:

Maar wat mij betreft is Harstad niet helemaal onschuldig. Die vermelding van Blind Melon in het eerste fragment is namelijk niet de eerste. Max en z'n vrienden zijn helemaal in de ban van deze band. Op zich wel te begrijpen. Dat hitje van ze was in 1993 onontkoombaar. Je hoefde maar MTV of de radio aan te zetten en het kwam binnen een paar minuten gegarandeerd langs. Maar het opvallende is dat in de sociale cirkel van Max het schijnbaar het album van Blind Melon een belangrijke plaat was. En dat vind ik érg ongeloofwaardig. Misschien dat het op Long Island anders was maar in míjn jaren negentig heeft niemand het ooit over de plaat van Blind Melon gehad. Ik kan me zelfs niet één andere single van de band herinneren.

Het plaatje van vandaag heeft helemaal niets met de rest te maken en heb ik ergens van het internet.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics