26.4.20 - (0)

Vorige week zaterdag had het eigenlijk Record Store Day moeten zijn. Weet niet of ik er normale omstandigheden veel van gemerkt had; ben vandaag de dag meer een Bandcampkoper. Alhoewel ik de afgelopen jaren wel altijd het live aanbod van de diverse plaatselijke platenzaken bekeek om te zien of er iets van mijn gading tussen zat. De dag is verschoven naar 20 juni maar ik heb er weinig vertrouwen in dat het dan wel z'n normale gang gaat.

Toch ging Record Store Day 2020 niet helemaal geruisloos aan me voorbij. Het was namelijk ook de dag waarop de documentaire Other Music, over de gelijknamige voormalige New Yorkse platenzaak, online in premiere ging. Die datum was natuurlijk geen toeval.

Ik kende Other Music zelf alleen van een afstandje. Vooral van de website en nieuwsbrief en van bezoekjes tijdens spaarzame New Yorkse vakanties. Het was zo'n beetje mijn ideale platenzaak. Ik ben niet zo van het urenlang crate diggen maar zie graag in een of twee opslagen wat hip en nieuw en beluisterenswaardig is en in die selectie en presentatie was Other Music goed.

De film is heel aandoenlijk. Het draait vooral om de laatste dagen van de winkel – ze gingen dicht in 2016 – en dat is een mooie gelegenheid tot anderhalf uur aan nostalgisch terugblikken, warme anekdotes, lieve interviews met (ex) medewerkers en vaste klanten (dinges van Vampire Weekend, hij van TV on the Radio, Regina Spektor), korzelige opnames van diverse in-stores en treurige beelden van net ná de sluiting als ze de inboedel uit de winkelruimte staan te slopen. Zo trekt de hele geschiedenis van de winkel en haar rol in de New Yorkse muziekwereld voorbij. Fijne documentaire over een fijne plek. Had na afloop zin om weer eens een platenzaak binnen te stappen, de Tips van Onze Medewerkers selectie te bekijken en misschien zelfs iets te kopen.

Een aardige bijkomstigheid is dat de makers van de film een samenwerkingsverband met talloze nog wél bestaande platenzaken zijn aangegaan en dat de opbrengst van de prijs van je virtuele bioscoop-kaartje gedeeld wordt met een winkel van jouw keuze. Niet heel veel platenzaken buiten Noord-Amerika doen mee – en sowieso geen een Nederlandse – dus uiteindelijk koos ik uit de lijst voor Drift Records uit Totnes, Devon. Waar ik nog nooit geweest ben maar ik ken ze van hun nieuwsletters en het muziekkrantje dat ze af en toe uitbrengen (brachten?) en ik heb gewoon het idee dat het een hele sympathieke zaak is die wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics