3.7.22 - (0)

Leeslinks voor op zondag:

The Sheffield Council House That Became a Pioneer of Rock Recording
Afgelopen weekend vond het het Sheffield DocFest plaats, een documentaire filmfestival in Sheffield, maar gelukkig ook online te volgen. En zo keek op dinsdag naar A Film About Studio Electrophonique, een film over, wel, een studio genaamd Studio Electrophonique (gemaakt door James Weesley, die voor de muziek die hij zelf maakt ook de naam Studio Electrophonique gebruikt, uit eerbetoon). De stempel die Studio Electrophonique op de muziekgeschiedenis heeft gezet is minimaal maar dat maakt het verhaal alleen maar charmanter. De studio was actief in de jaren zeventig en tachtig en was eigenlijk gewoon het huis, in een doodnormale buitenwijk van Sheffield, van Ken Patten en z’n vrouw en het was de hobby van Ken om lokale bandjes op te nemen. Drumstel in de slaapkamer, mixingdesk in de keuken. Lokale bands als Pulp (die eerste demo die hen een sessie bij John Peel opleverde), ABC en (een vroege versie van) The Human League namen hier hun eerste liedjes op. Diverse leden van die bands – en van een paar die niet zijn doorgebroken – worden geinterviewd en vertellen charmante anekdotes over het bloemetjesgordijn en -sofa in de huiskamer, de kopjes thee van Mevr. Patten en hoe Ken Patten er over opschepte dat hij voor 50p een eigen versie van een vocoder in elkaar had geknutseld met behulp van een oude contactmicrofoon die hij had geregeld met dank aan z’n oude RAF-contacten. Deze gesprekken worden afgewisseld met wat oude homevideobeelden van de familie Patten en een verslag van de zoektocht van de makers van de film naar de nabestaanden van Ken en andere mogelijke bronnen van informatie. Het is bepaald geen keiharde onderzoeksjournalistiek die hier bedreven wordt. Of doorwrochte muziekgeschiedkundige verslaglegging. Het is vooral allemaal erg, komt dat woord weer, charmant. We zien James Weesley op de bank bij de oude buren van Ken en bij de dochter, gewoon een beetje gezellig babbelen. Natuurlijk nemen we ook een bezoekje aan de oude locatie maar daar is weinig interessants te zien want dat is vandaag de dag gewoon weer iemands slaapkamer en keuken.

Found In Translation
De dertien favoriete platen van Gwenno. Haar eigen nieuwe album is net uit dus ze is niet weg te slaan uit de media en dit lange interview is ook de moeite waard (en ik draaide een track van het album in m'n radioshow afgelopen maandag en dat kun je bovenaan terugluisteren).

Linda Ayupuka Is the Future of Fra Fra Music
Interview met Linda Ayupuka. Ik draaide een track van haar nieuwe album in m'n radioshow afgelopen maandag en dat kun je bovenaan terugluisteren.

Marina Abramović and Sound of Ceres on Aliens and the Meaning of Life
Dubbelinterview met Marina Abramovic en Sound of Ceres. De performancekunstenares levert een aantal gastbijdragen op het nieuwe album van de band (maar niet op de track die ik afgelopen maandag draaide in m'n radioshow waar je, kijk nou eens, hierboven naar kunt terugluisteren). Ze praten lekker langs elkaar zoals dat hoort bij kunstenaars.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics