5.12.05 - (0)


Eigen Bands Eerst is het motto van de negentiende Stereo Doe-Het-Zelf MP3-Compilatie. 16 talenten van Nederlandse bodem; een paar al wat langer bezig, maar vooral veel zo goed als rechtstreeks uit de al dan niet spreekwoordelijke oefenruimte en stuk voor stuk jouw aandacht dubbel en dwars waard. Dus download, brand, knip en plak en turn up to eleven. De tracks van Na Mij De Zondvloed, Baby zijn ook trouwens ook rechtstreeks te downloaden en te streamen en wel hier.

1. THE IK JAN CREMERS - Eeny Meany Miny Mo
Amsterdamse gitaarrock: bijna zo onbehouwen als, bijvoorbeeld, Pfaff en ongeveer net zo kronkelend als, noem eens een dwarsstraat, Seedling. Overigens niet zo heel vreemd want The Ik Jan Cremers is het nieuwste muzikale vehikel van Bas Jacobs, ex-Seedling en ex-Pfaff.

Te downloaden op theikjancremers.bandspace.co.uk.

2. ABOUT - Think Niles Drink
Alle kanten op stuiterende electronische pop waarin op elk willekeurig moment ongeveer duizend verschillende dingen gebeuren maar het liedje, zoals dat hoort, desalniettemin altijd voorrang heeft. Bongo, About's debuutalbum, verschijnt februari volgend jaar op Donna Summer/Jason Forrest's Cockrockdisco-label.

Te downloaden op whataboutabout.com.

3. THE MONROES - Sad & Blue
De nieuwe (en Groningse) Shocking Blue! Verleidelijke garagepop met nederbeat-feel en, niet onbelangrijk, een precies toonloos en verveeld genoeg klinkende zangeres. Evert van Grunnenrocks is al fan. Hij bracht eerder dit jaar hun debuutsingle uit met daarop, onder meer, een cover van Send Me A Postcard.

Te downloaden bij Platex Records.

4. THE HEIGHTS - Vertigo
U hoeft er natuurlijk al lang niet meer van overtuigd te worden dat de Heights de leukste en liefste gitaarpopband van Nederland is. U heeft uw hart per slot van rekening al lang en breed verpand aan hun, op Excelsior verschenen, debuutalbum Beachyhead. Vertigo was hun bijdrage aan een sampler van het Nijmeegse indie-label Speakers From The Night.

Te downloaden bij Speakers From The Night.

5. E.T. EXPLORE ME - Big Black Bull
E.T. Explore Me is de één-na-beste orgelgaragesleazepunk-band van Nederland. zZz was ze helaas net iets voor. Big Black Bull was eerder dit jaar de leadtrack van de debuut-7"-single van dit Haarlemse trio die verscheen bij Ra-Ra Records.

Te downloaden op etexploreme.com.

6. GLORICZ JIM - Count Me Out
Dat ze in Utrecht van wanten weten met gitaarpop mag geen verrassing heten, maar Gloricz Jim's Count Me Out steekt - met die lekker venijnige gitaardingetjes in het couplet en dat volle, intense refrein - minstens een paar koppen boven z'n stadgenoten uit.

Te downloaden op Myspace.

7. DE NIEUWE VROLIJKHEID - Twins
Da's de gitaarriff van Teenage Kicks van de Undertones, niet? De vlerken van het jonge Haagse De Nieuwe Vrolijkheid lijken me niet de types om daar met al te veel respect bij stil te staan. En terecht! Vroeger was toen en vandaag is nu en Twins is een energiek Thermals-achtig rockertje met lekker arrogant orgeltje van een van de leukste nieuwe bandjes van Nederland.

Te downloaden bij Dying Giraffe Recordings.

8. GLENISTER - Be Someone
Op hun eerste demo klonken de jongens van Glenister nog erg als hun grote voorbeeld, Gem, maar sindsdien zijn ze met zevenmijlslaarsen vooruitgegaan. Op hun nieuwste ep, Fame, is het Oasis/Strokes-y geluid, met dank aan een nieuw keyboard en een drummer die in de tussentijd blijkbaar wel eens iets van Franz Ferdinand heeft gehoord, uitgekristalliseerd tot opwindende, messcherpe, moderne gitaarpop. Maurits c.s. mogen wel oppassen.

Te downloaden op glenister.nl.

9. THE DOO RUN RUN - Maybelline
Fijne, kleine lo-fi gitaarpop rondom het geëmotioneerde stemgeluid van Roy S. Het nummer is, in de beste Guided By Voices-traditie, afgelopen voordat het goed en wel op gang is gekomen. Enige remedie: nóg een keer draaien.

Te downloaden op wotnxt.nl/runrun.

10. GITBOX - Other Kind
Is Daryll-Ann-esque al officieel erkend als genre-aanduiding? Bij deze dan. Natuurlijk, had ik met Beatles-k ook al een heel eind in de goede richting geweest om dit nummer te omschrijven, maar zulke prachtige samenzang hoorden we in Nederland niet meer sinds de hoogtijdagen van de gebroeders Paulusma. Van het album Songs For Shiftless Days.

Te downloaden bij Living Room Records.

11. EX-CON - Most Of It
Wat kan het, soms, toch heerlijk zijn om lekker depressief te zijn. De heren van Ex-Con doen de eerste minuut nog even lekker experimenteel met achterstevoren geloopte drums of iets dergelijks, maar gaan daarna, zoals het hoort, op z'n Solbakkens bij de pakken, en de mineur gitaarakkoorden, neerzitten.

Te downloaden op excon.nl.

12. SAFE HOME - They Say It
Oudere jongeren kennen Esther Sprikkelman (zang) en Harry Otten (gitaar) wellicht nog van de begin jaren negentig indieband de Nightblooms. Het tweetal doet het vandaag de dag als Safe Home samen en alleen én een tikkeltje rustiger aan en met een leuke rare folky inslag. They Say It is een track van Safe Homes zojuist verschenen tweede album, The Wide Wide World And All We Know.

Te downloaden op angelsinspace.com.

13. LES FROGS - Benny's I.M.U.R.Me
Achter Les Frogs gaat Bo Koek, drummer van Kopna Kopna (r.i.p) en Kitty Contana, schuil. Op eigen kracht maakt hij speelse, electronische, funky knutselpop-liedjes zoals dit Benny's I.M.U.R.Me (dat volgens mij iets van doen heeft met Benny Sings, maar ik weet eerlijk gezegd niet precies wat).

Te downloaden op lesfrogs.nl.

14. FURIUZ STYLEZ - Furiuz Grimez
Nederlands- (en Maleis)talige Grime. We konden er op wachten. Maar dat het zo snel en vooral zo moddervet zou klinken is een aangename verrassing. Furiuz Stylez komt overigens niet uit het niets: ze waren in 2000 al te horen op Extince's Dutch Touch en DJ Savage is, volgens eigen zeggen, een van de beste battle dj's van Nederland.

Te downloaden op furiuzstylez.com (onder downloads).

15. AUX RAUS - Fall
Ranzige, opwindende electro-punk'n'roll met Thom Revolver-connectie. Meedogenloze beats, scherpe gitaren, holle slogans. Wereldberoemd in Mexico.

Te downloaden op auxraus.com.

16. HUMAN ALERT - Ego Ego
De welbekende Amsterdamse salon-punkers van Human Alert laten zich op deze titeltrack van hun afgelopen jaar verschenen 6e album van hun sociaalste kant zien. Iedereen kan me kloten kussen // krab de korsten van m'n reet.

Te downloaden op humanalert.com.


pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics