10.2.18 - (0)

Het is al weer vier maanden geleden dat ik voor het laatst iets schreef over een of ander geluidskunstproject dat me met m'n koptelefoon op door een uithoek van London deed dwalen. En nog net iets langer terug sinds de naam van Darren Hayman, de vroegere frontman van Hefner, hier viel. Met Let's Get Lost maak ik in één klap de achterstand op beide fronten weer goed.

Let's Get Lost is een sonic map van Tower Hamlets Cemetery, een voormalige begraafplaats, nu park, in Oost-London. Het komt er op neer dat er een app is met een kaart en dat als je die aanzet en je door het park loopt je aan de hand van je gps op specifieke plekken een geluidsfragment krijgt voorgeschoteld. Tenminste dat is het idee. De app is er alleen voor iPhones en ik heb een mobieltje met android. Er valt wel te improviseren door gewoon op internet de kaart in te laden en dan handmatig op de juiste plek het geluidsfragment in te starten maar ik heb toch de indruk dat het automatisme van de echte app de serendipiteit van het gewoon maar een beetje doelloos in het rond dwalen ten goede komt.

Maar de inhoud is dus hetzelfde. Vooral interviews met buurtbewoners. Over vroeger: de tweede wereldoorlog of over de wereldreizen die gemaakt werden vanuit de havens die hier iets verderop lagen. En over nu: eerste indrukken van de stad van een immigrant uit Kinshasa of een anekdote van een lokale tiener over liefdesverdriet. De fragmenten gaan op een paar uitzonderingen na – eentje over het graf van de uitbater van Charlie Brown's een bekende pub, die over liefdesverdriet nabij een graf van een boxer waarvan verteld werd dat hij is overleden aan een gebroken hart – meer over de buurt in het algemeen dan over specifieke plekken in het park. De meerwaarde van de gps-functionaliteit is dus misschien niet heel groot want alhoewel het stuk voor stuk charmante verhalen zijn, zou je ze in principe ook in een ander park kunnen luisteren. Of gewoon thuis achter je computer.

De bijdrage van Darren Hayman is overigens vrij miniem. Hij heeft echt alleen maar de muzikale achtergrondjes geleverd – tokkelende gitaren, beetje keyboards – maar die zijn in het geheel verder niet zo belangrijk. Het is trouwens een superlief park.pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics